Περάσματα


Συγγραφέας : Χρυσαφίνου, Ουρανία
Εκδότης : Ιωλκός
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-640-086-5
Σελίδες : 800
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα Σάμος - Ιστορία

20.00 € 18.00 €
Τα γεγονότα που συνέβησαν μετά την επικράτηση των επαναστατών ήταν καταιγιστικά. Οι Πρόξενοι των εγγυητριών δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίοι βρίσκονταν στη Σμύρνη, έφτασαν στη Σάμο για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα από κοντά. Η νέα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε επειγόντως στις 11 Νοεμβρίου 1912, μέρα Κυριακή, στον Άγιο Σπυρίδωνα προσκαλώντας όλο τον κόσμο. Ο Σοφούλης απευθυνόμενος στους πολίτες και εκφράζοντας τους πόθους του σαμιακού λαού με πύρινο λόγο διάβασε το ψήφισμα με το οποίο κηρύχτηκε η ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Πέντε Πληρεξούσιοι θα παρέδιδαν το ψήφισμα στο Βασιλιά της Ελλάδας. Η προσωρινή Κυβέρνηση θα αποτελούνταν από τη Βουλή με πρόεδρο τον Σοφούλη. Τέλος, ο Μητροπολίτης ευλόγησε την εθνική σημαία, η οποία υψώθηκε στο Ηγεμονικό μέγαρο.
Είχαμε πάει στην τελετή με τη μητέρα και την Αθηνά αφήνοντας τον Φίλιππο με τη θεία. Εκεί μας περίμενε ο Ιπποκράτης. Για πρώτη φορά τόση χαρά πλημμύρισε το Λιμάνι του Βαθιού σαν ιερό ποτάμι για να ξεπλύνει όλη τη δυστυχία, την καταπίεση και το φόβο της τουρκικής εποπτείας. Ο ταλαιπωρημένος κόσμος ξεσπούσε με όποιον τρόπο ένιωθε για εκείνη την απίστευτη πράξη, που είχε μόλις συντελεστεί και ήταν η δικαίωση των αγώνων τόσων γενιών. Αργότερα, στο σπίτι του Ιπποκράτη είδα το τεύχος της εφημερίδας Αιγαίον, την οποία είχε αρχίσει να εκδίδει ο Ιωάννης Βακιρτζής από το Σεπτέμβριο του 1912. Για το εορταστικό της μέρας είχε δημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Ασπασμός προς την Μητέρα Ελλάδα». Ο πρώτος στίχος έλεγε: Ἄνοιξε, μάννα μας γλυκειά, τὴν ἄφθαρτη καρδιά σου / κι ἀγκάλιασέ τα τὰ φτωχά, τὰ μαῦρα τὰ παιδιά σου...


Η Ουρανία Χρυσαφίνου γεννήθηκε στο Μαραθόκαμπο Σάμου, όπου και πήρε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών πήρε το πρώτο πτυχίο, καθώς και το Διδακτορικό της. Από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Manchester έλαβε το πτυχίο M.Sc. στη Στατιστική. Μέχρι πριν ένα χρόνο υπηρετούσε ως Καθηγήτρια στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Τώρα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει μαθήματα που υπάγονται στον Τομέα που ανήκει, τόσο στο τμήμα Μαθηματικών, όσο και σε άλλα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά καιρούς και στο οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα.


e-mail Facebook Twitter