Συμβολή στην κριτική κειμένου

Υπομνήματα, όροι και συντομογραφίες
Συγγραφέας : Παπαχρυσοστόμου, Αθηνά
Εκδότης : Καρδαμίτσα
Έτος έκδοσης : 2018
ISBN : 978-960-354-467-8
Σελίδες : 74
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Λατινική γραμματεία - Ερμηνεία και κριτική Λατινική γραμματεία - Ιστορία και κριτική Ελληνική γραμματεία, Αρχαία - Ιστορία Ελληνική γραμματεία, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική

9.00 € 6.66 €
Η "Κριτική κειμένου" είναι ο κλάδος της φιλολογικής επιστήμης που μελετά τα κείμενα της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα και με έναν σαφώς προσδιορισμένο στόχο: την αναγωγή των κειμένων αυτών στην αρχική μορφή τους (ή όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν). Η διαδικασία αυτή της ανασυγκρότησης του κάθε κειμένου συνίσταται σε μια σειρά κριτικές ενέργειες· μελέτη των χειρογράφων, εξέταση της γνησιότητας του κειμένου, διόρθωση σφαλμάτων, εντοπισμός νόθων παρεισφρήσεων. Το παρόν εγχειρίδιο καλειδοσκοπικά εστιάζει σε συγκεκριμένες πτυχές τεχνικής και λειτουργικής φύσεως της Κριτικής Κειμένου· αφενός παρέχει έναν συγκεντρωτικό κατάλογο, όπου αναγράφονται και ερμηνεύονται οι βασικές συντομογραφίες, οι τεχνικοί όροι και τα λοιπά κριτικά σύμβολα της Κριτικής επιστήμης, και αφετέρου παρουσιάζει δειγματικές αναγνώσεις (με συνοδευτικά επεξηγηματικά σχόλια) για τα τρία είδη υπομνημάτων που παρατίθενται σε κριτικές εκδόσεις κειμένων, δηλ. Υπόμνημα Πηγών, Κριτικό Υπόμνημα και Υπόμνημα Παραλλήλων Χωρίων. Ωσαύτως, στο εγχειρίδιο παρατίθεται μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της Κριτικής Κειμένου (με αναφορές στη στεμματική θεωρία και το στέμμα κωδίκων), καθώς και ενδεικτική περαιτέρω βιβλιογραφία. Συναφώς, στόχος του εγχειριδίου αυτού είναι να προσφέρει ένα συμπαγές υπόβαθρο από τεχνικές γνώσεις, οι οποίες συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κατανόηση της διαδικασίας της παράδοσης των κειμένων και του συνακόλουθου πλέγματος διεργασιών της Κριτικής επιστήμης, όσο και για τη σφαιρική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού και λατινικού γραπτού λόγου. Εν κατακλείδι, το εγχειρίδιο αυτό φιλοδοξεί να καλύψει το έως τώρα βιβλιογραφικό κενό και να καταστεί ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας για φιλολόγους, φοιτητές φιλολογίας αλλά και κάθε είδους μελετητές των αρχαίων κειμένων.

Η Αθηνά Παπαχρυσοστόμου, διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διδάσκει αρχαία ελληνικά στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι συγγραφέας του βιβλίου "Six Comic Poets: A Commentary on Selected Fragments of Middle Comedy" (Τυβίγγη, 2008). Επίσης, έχει συγγράψει άρθρα σχετικά με το αρχαίο ελληνικό θέατρο και έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.


e-mail Facebook Twitter