Θεωρία αριθμών


Συγγραφέας : Ξένος, Θανάσης Π.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-456-600-6
Σελίδες : 192
Κατηγορίες : Μαθηματικά - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)

17.00 € 15.30 €
Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με έντονο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά και επιθυμούν να συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς.
Η Θεωρία Αριθμών είναι από τους αρχαιότερους κλάδους των Μαθηματικών και μελετά τις ιδιότητες και κυρίως τη διαιρετότητα των ακέραιων αριθμών. Ακόμη και σήμερα είναι από τους πιο δραστήριους κλάδους των Μαθηματικών και έχει μεγάλη συνεισφορά στην Κρυπτογραφία.
Τα κεφάλαια που αναπτύσσονται διεξοδικά είναι:
1) Ευκλείδεια διαίρεση και διαιρετότητα ακεραίων.
2) Μέγιστος κοινός διαιρέτης – Ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο.
3) Πρώτοι αριθμοί.
4) Ισοτιμίες (modulo).
5) Διοφαντικές εξισώσεις.
6) Θέματα σε όλη την ύλη.
Σε κάθε κεφάλαιο προτείνεται ένας μεγάλος αριθμός ασκήσεων και στο τέλος του βιβλίου δίνονται οι σύντομες λύσεις τους.
Για περισσότερες θεωρητικές πληροφορίες, όπως αποδείξεις ιδιοτήτων, ο αναγνώστης μπορεί να συμβουλευτεί το βιβλίο μου «Θεωρία Αριθμών» για φοιτητές.


O Θανάσης Π. Ξένος γεννήθηκε στο χωριό Kωστομέρα του νομού Hλείας. Σπούδασε μαθηματικά στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ' όπου αποφοίτησε το 1979. Από το 1985 υπηρετεί στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση ως καθηγητής Mαθηματικών. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων αδιάκοπα από το 1989, σε συνεργασία πάντα με τις εκδόσεις "Zήτη". Έχει γράψει πολλά βιβλία με αντικείμενο τα μαθηματικά όλων των τάξων του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και βιβλία που απευθύνονται στους πρωτοετείς φοιτητές θετικών επιστημών. Eπίσης, είναι ένας από τους συγγραφείς του σχολικού βιβλίου "Ευκλείδεια Γεωμετρία A' και B' Eνιαίου Λυκείου" που διδάχτηκε τα σχολικά έτη 1999-2001. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά μαθηματικών και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Εκπαιδευτικοί Προβληματισμοί".


e-mail Facebook Twitter