Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου


Συγγραφέας : Mendoza, Elmer
Εκδότης : Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5118-80-8
Σελίδες : 232
Κατηγορίες : Ισπανόφωνη πεζογραφία (Μεξικό) - Μυθιστόρημα Αστυνομική λογοτεχνία

16.96 € 15.26 €
Ο Σεμπαστιάν Σαλσίδο, αρχηγός μιας αιμοσταγούς συμμορίας πρώην στρατιωτικών και νυν ναρκέμπορων και γνωστός με το παρατσούκλι «Σικελός», είναι ξανά ελεύθερος, ύστερα από είκοσι χρόνια στη φυλακή. Όταν δολοφονείται ο Χεράρδο Μανρίκε, ο αστυνομικός διοικητής που ήταν υπεύθυνος τότε για τη σύλληψή του, οι υποψίες δεν αργούν να πέσουν πάνω του. Ο Ζερβο-χέρης Μεντιέτα αναλαμβάνει να διαλευκάνει το έγκλημα, αλλά πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν από τους πιο ισχυρούς και ανελέητους αντιπάλους σε όλη την επαγγελματική του καριέρα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ζερβοχέρης έχει και άλλη μία αποστολή να φέρει σε πέρας: να βρει τον παλιό έρωτα ενός επιχειρηματία που πνέει τα λοίσθια. Ο 86χρονος Ρικάρδο Φαβέλα βρίσκεται στο νοσοκομείο και οι γιατροί τού έχουν δώσει μία βδομάδα ζωής. Η τελευταία του επιθυμία είναι να ξαναδεί τη γυναίκα με την οποία έζησε ένα σύντομο μεν αλλά φλογερό ειδύλλιο πριν από είκοσι δύο χρόνια, αλλά δεν γνωρίζει καν το όνομά της.
Το Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου φέρνει κοντά, άλλοτε βίαια και άλλοτε τρυφερά, με τον μαγικό τρόπο του Έλμερ Μεντόσα, τους πιο αδίστακτους ναρκέμπορους της Σιναλόα με τους Μπιτλς, τον αστυνομικό επιθεωρητή Ζερβοχέρη Μεντιέτα και τους συνεργάτες του με το δίλημμα του Άμλετ, μια φαμ φατάλ με τον άντρα που κάποτε την ερωτεύτηκε και τώρα αργοσβήνει σε κάποιο νοσοκομείο προσμένοντάς την.


Ο Έλμερ Μεντόσα γεννήθηκε στο Κουλιακάν της Πολιτείας της Σιναλόα (Μεξικό) το 1949. Εμφανίστηκε στο λογοτεχνικό προσκήνιο της χώρας του το 1978 με τη συλλογή διηγημάτων "Mucho que reconocer". Ακολούθησαν δύο ακόμα συλλογές διηγημάτων: "Trancapalanca" (1989) και "El amor es un perro sin dueno" (1992) καθώς και δύο δοκίμια σχετικά με το εμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό, θέμα που αποτέλεσε, στη συνέχεια, τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η πλοκή των μυθιστορημάτων του: "Un asesino solitario" (1999), "El amante de Janis Joplin" (2001), "Efecto Tequila" (2004) και "Cobraselo Caro" (2005). Το 2007 κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος των εκδόσεων "Tusquets" με το έργο του "Ασημένιες σφαίρες". Σε αυτό το μυθιστόρημα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο αστυνομικός επιθεωρητής Έντγκαρ Μεντιέτα ο οποίος πρωταγωνιστεί και στο τελευταίο, μέχρι στιγμής, μυθιστόρημα του Μεντόσα, "La prueba del acido" (2010). Ο Έλμερ Μεντόσα είναι καθηγητής Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Σιναλόα και μέλος, από το 2011, της Μεξικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων.


e-mail Facebook Twitter