Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν


Συγγραφέας : Ibsen, Henrik, 1828-1906
Εκδότης : Κάπα Εκδοτική
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-628-171-6
Σελίδες : 160
Κατηγορίες : Νορβηγικά θεατρικά έργα

12.72 € 11.45 €
Ο Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν ήταν το προτελευταίο έργο που έγραψε ο Ίψεν πριν από τον θάνατό του, καθώς και μεγάλο εκδοτικό γεγονός στην εποχή του. Ο ήρωάς του, κυριευμένος από μια μεγαλόπνοη ιδέα, μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση, καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.
Το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πεδίο σύγκρουσης στον Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν. Κι ενώ, όταν ανοίγει η αυλαία, η ατμόσφαιρα στα έργα του Ίψεν αποπνέει οικογενειακή θαλπωρή, κάτι που αποδομείται κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, στον Μπόρκμαν «την ώρα που ανοίγει η αυλαία, η υπόθεση είναι τελειωμένη», σύμφωνα με κριτικό της εποχής.
Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό και παράλληλα τόσο πραγματικό και σημερινό. Το αριστούργημα του Ίψεν, σε εξαίρετη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από το πάθος για την εξουσία και το κέρδος, από την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Ο τόμος εμπλουτίζεται από επίμετρο, γραμμένο ειδικά για την έκδοση, από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ Άννα Σταυρακοπούλου, και αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής και του έργου του κορυφαίου Νορβηγού δραματουργού.


Ερρίκος Ίψεν (1828-1906). Νορβηγός δραματουργός και ποιητής, γεννημένος στην πόλη Σιν της Νορβηγίας. Σε ηλικία 22 ετών δημοσίευσε το πρώτο του θεατρικό έργο, με τίτλο "Κατιλίνας". Κατόπιν προσλήφθηκε στο θέατρο της πόλης Μπέργκεν ως δραματουργός, όπου δουλεύοντας, έγραψε τα έργα: "Η νύχτα του Άη Γιάννη", "Η γιορτή του Σουλχάουγκ", "Η κυρία Ίνγκερ", κ.ά. Το 1857 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα Κρίστιανσεν, όπου έγραψε την περίφημη "Κωμωδία του έρωτα", τους "Μνηστήρες του θρόνου", τον "Περ Γκυντ" και τον "Μπραντ". Στη συνέχεια ταξίδεψε στο εξωτερικό, γράφοντας τα έργα: "Εχθρός του λαού", "Κουκλόσπιτο", "Τα στηρίγματα της κοινωνίας", "Αγριόπαπια", "Έντα Γκάμπλερ" και τους ασύγκριτους σε τέχνη και πλοκή "Βρικόλακες", που θεωρούνται και ως το αριστούργημά του. Το τελευταίο έργο του είχε τον τίτλο "Όταν εμείς οι πεθαμένοι σηκωθούμε" και δημοσιεύθηκε το 1900. Πέθανε στο Κρίστιανσεν της Νορβηγίας, σε ηλικία 78 ετών, μετά από πενταετή πλήρη πνευματική και σωματική ατονία.


e-mail Facebook Twitter