Δον Χουλιάν


Συγγραφέας : Goytisolo, Juan, 1931-
Εκδότης : Νησίδες
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5228-81-1
Σελίδες : 342
Κατηγορίες : Ισπανική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

16.96 € 15.26 €




Ο Δον Χουλιάν είναι το μυθιστόρημα της πλήρους απομάγευσης, που συντελείται με όρους βαθιά φιλοσοφικούς, αλλά και με άφθονους τόνους παρωδίας και χιούμορ. Πρόκειται για βιβλίο άκρως αιρετικό, επαναστατικό, ασυμβίβαστο, που ξέρει πολύ καλά πώς να υπερβαίνει ανά πάσα στιγμή κάθε όριο. Ο Γκοϊτισόλο μας προσφέρει την ανατομία της γένεσης του μισητού ισπανικού έθνους και οραματίζεται το βίαιο τέλος του, ενώ ταυτόχρονα φτάνει και σε μία απαράμιλλη φιλοσοφική γενίκευση για τον απεχθή και επικίνδυνο χαρακτήρα κάθε έθνους, αλλά και κάθε άλλου μεταφυσικού δόγματος από τα πάμπολλα που κρατούν ακόμη σήμερα τον άνθρωπο δέσμιο σε δικής του έμπνευσης παγιδεύσεις.
"το φωτιστικό του κρεβατιού: το τασάκι το γεμάτο γόπες, το κόκκινο σχολικό τετράδιο με τους τέσσερις πίνακες της προπαίδειας στο οπισθόφυλλό του, το πάκο με τα χαρτάκια για στριφτό απ' αυτά που χρησιμοποιεί και ο Ταρίκ για να στρίψει το χόρτο: τίποτε άλλο;: α ναι, το πολύφωτο στο ταβάνι: τέσσερις βραχίονες, δάκρυα από γυαλί: έχουν μείνει μόνο δύο ξελιγωμένες λάμπες, να θυμηθείς να ρωτήσεις στο μπακάλικο μήπως έχουν άλλες: θα ανοίξεις το βιβλίο του Ποιητή και θα διαβάσεις μερικούς στίχους καθώς θα ξεντύνεσαι: μετά θα τραβήξεις το κορδόνι των περσίδων χωρίς να ρίξεις ούτε μία ματιά προς την εχθρική ακτή, προς τη δηλητηριώδη ουλή που εκτείνεται πέρα ως πέρα στην απέναντι μεριά της θάλασσας: ο ύπνος βαραίνει τα βλέφαρά σου, και κλείνεις τα μάτια: το ξέρεις, το ξέρεις πολύ καλά: αύριο είναι μια διαφορετική μέρα, αύριο η εισβολή θα ξεκινήσει και πάλι από την αρχή".


Ο Χουάν Γκοϊτισόλο γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1931. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Το 1956, εκφράζοντας τη βαθιά του αντίθεση προς το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο, αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου έζησε αρκετά χρόνια. Σήμερα ζει στο Μαρακές. Σε κάποια από τα όψιμα έργα της λογοτεχνικής του παραγωγής έχει επηρεαστεί από το γαλλικό ρεύμα του nouveau roman (νέο μυθιστόρημα). Τα μυθιστόρημα του, ιδιαίτερα η τριλογία που αποτελείται "Senas de identidad" (Στοιχεία ταυτότητας), "Don Julian" (Δον Χουλιάν), "Juan Sin tierra" (Χουάν ο άπατρις), χάραξαν ένα καινούργιο δρόμο στην ισπανική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Τα δοκίμια του, από το "Furgon de cola" μέχρι το "Cogitus interruptus", όπως και οι συνεργασίες του με τον Τύπο, υπήρξαν και παραμένουν μια δριμύτατη όσο και συστηματική καταγγελία ενάντια στην ηθική, πολιτική και πολιτισμική ένδεια μιας φρανκικής και μεταφρανκικής Ισπανίας που "φθίνει".






e-mail Facebook Twitter