Οι πρόσφυγες αρχιερείς στην εθνεγερσία του ’21


Συγγραφέας : Προύζος Γεώργιος
Εκδότης : Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 9786188566422
Σελίδες : 780
Κατηγορίες : Εκκλησιαστική ιστορία Ελλάς - Ιστορία - Επανάσταση του 1821

45.00 € 40.05 €




Από την έναρξη κιόλας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, πολλοί Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγκάστηκαν, υπό συνθήκες ενεργούμενου ή επαπειλούμενου διωγμού, να αφήσουν τις θέσεις τους καταφεύγοντας στα εδάφη που έλεγχαν οι δυνάμεις των επαναστατημένων Ελλήνων.
Τόσο ο σπουδαίος ρόλος των προσφύγων αυτών Αρχιερέων στο πεδίο του αγώνα, όσο και η λοιπή τους προσφορά σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η καταλλαγή και η συμφιλίωση των ενίοτε διχασμένων Ελλήνων, η συλλογή πολύτιμων οικονομικών πόρων για τη στήριξη της επανάστασης η ακόμα και η συμμετοχή τους σε διπλωματικές προσπάθειες στο εξωτερικό είναι, σε μεγάλο βαθμό, μεγέθη άγνωστα.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι Αρχιερείς αυτοί συνιστούν τον πλέον άγνωστο συντελεστή των διεργασιών που ρύθμισαν τη ζωή της Εκκλησίας της Ελλάδος στα χρόνια της επανάστασης και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Το βιβλίο αυτό, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό αδημοσίευτες πηγές, φιλοδοξεί να φωτίσει, κατά το δυνατό, τη δράση των προσφύγων Αρχιερέων κατά τη δύσκολη εκείνη εποχή, αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον τίμιο αγώνα τους.



Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος

 


-->



e-mail Facebook Twitter