Τι κρύβουν οι αριθμοί


Συγγραφέας : Harford, Tim
Εκδότης : Κλειδάριθμος
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-645-436-3
Σελίδες : 408
Κατηγορίες : Στατιστική Αριθμοί

18.80 € 16.92 €
Ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο που µας δείχνει ότι, εάν παραµείνουµε σε εγρήγορση και αναρωτηθούµε πώς παρουσιάζονται οι αριθµοί και από πού αντλούνται, µπορούµε τελικά να ανακαλύψουµε όλα τα μυστικά τους.

Ο Τιµ Χάρφορντ, ειδικός στο να εξετάζει περίπλοκες ιδέες και να τις κάνει κατανοητές για εκατοµµύρια αναγνώστες, µας προτείνει δέκα απλούς κανόνες, και έναν χρυσό, για να µπορέσουµε να αξιολογήσουµε µε αυτοπεποίθηση, περιέργεια και υγιή σκεπτικισµό τους αριθµούς και τις στατιστικές.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε µια βαρύγδουπη δήλωση, η οποία περιείχε κάποιον µεγάλο αριθµό, και αναρωτηθήκατε αν όντως ισχύει;

Οι αριθµοί και οι στατιστικές έχουν τεράστια σηµασία, επειδή µας βοηθούν στην καθηµερινή επικοινωνία –τους διαβάζουµε στις εφηµερίδες και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους ακούµε σε συζητήσεις– και παρ’ όλα αυτά, τους αµφισβητούµε περισσότερο από ποτέ. Δεν χρειάζεται όμως να είµαστε δύσπιστοι απέναντι στις στατιστικές – αρκεί να καταλάβουµε τι σηµαίνουν και πώς µπορούν να βελτιώσουν τη ζωή µας. Τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη συµπεριφορά µέσα από το πρίσµα των αριθµών και συχνά αποτελούν «τον µόνο τρόπο να αντιληφθούµε πολλά από όσα συµβαίνουν γύρω µας».

Εάν καταφέρουµε να παραµερίσουµε τους φόβους µας και µάθουµε να τα προσεγγίζουµε µε διαύγεια, τα στατιστικά στοιχεία µπορούν να µας δείξουν τρόπους για να δουλεύουµε πιο αποδοτικά και να ζούµε καλύτερα.


Ο Tim Harford γράφει τη στήλη "The Undercover Economist" στους Financial Times και τη στήλη "Dear Economist" στο περιοδικό "Men's Health". Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Esquire", "Forbes", "New York Magazine" και "Wired", καθώς και στις εφημερίδες "Washington Post" και "New York Times". Το 2006 έλαβε το βραβείο Bastiat για την οικονομική αρθρογραφία του. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Cass Business School του Λονδίνου· είναι επίσης παρουσιαστής του δημοφιλούς προγράμματος More or Less του BBC Radio 4.


e-mail Facebook Twitter