Η επιστηµολογία των µαθηµατικών


Συγγραφέας : Ρουσόπουλος, Γιώργος
Εκδότης : Οκτώ
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5077-55-6
Σελίδες : 211
Κατηγορίες : Μαθηματικά - Φιλοσοφία και θεωρία Επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία

16.96 € 15.26 €
Η επιστηµολογία των µαθηµατικών είναι ο φιλοσοφικός προβληµατισµός που πραγµατεύεται ζητήµατα που αφορούν τη συγκρότηση των µαθηµατικών: Ποια είναι η ταυτότητά τους και ποια η δοµή τους; Πώς αλλάζουν και πώς εξελίσσονται οι µαθηµατικοί κλάδοι;
Στην εξέλιξη της επιστηµολογίας των µαθηµατικών διακρίνουµε δύο περιόδους: κατά την πρώιµη περίοδο, η έµφαση δίνεται στην ανάδειξη της δοµής των µαθηµατικών κλάδων, ενώ κατά την ώριµη περίοδο, η έµφαση µετατοπίζεται στην ανάδειξη των διαδικασιών διαµόρφωσής τους.
Στην ανά χείρας µελέτη, καταφεύγοντας σε λογικο-αναλυτικές, ιστοριογραφικές και εθνογραφικές προσεγγίσεις, δείχνουµε ότι η επιστηµολογία των µαθηµατικών συγκροτείται και αναπτύσσεται µέσω της αναλυτικο-αναφορικότητας, των παραστάσεων και της έρευνας, µια σύλληψη που είναι σύµφωνη µε το ευρύτερο πλαίσιο µιας γενικής επιστηµολογίας.


Ο Γιώργος Ρουσόπουλος γεννήθηκε το 1951 στο Βόλο. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φιλοσοφία στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα μαθηματικά από το University of Rochester και κατόπιν μεταπτυχιακό δίπλωμα στη φιλοσοφία από το University of California. Είναι διδάκτορας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν μεταπτυχιακός υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διδάσκει μαθηματικά και επιστημολογία στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το 1987. Έχει μεταφράσει τη "Φιλοσοφία της Λογικής" του Κουάιν (2008), έχει δημοσιεύσει άρθρα στις περιοχές της γνωσιολογίας, της επιστημολογίας και της φιλοσοφίας των μαθηματικών και έχει γράψει τα εξής βιβλία: "Επιστημολογία των μαθηματικών" (1990), "Μαθηματικός ρεαλισμός" (1999), "Αναλυτική της παράστασης" (1998) και "Γνωσιολογία" (2009). Επίσης, έχει επιμεληθεί τους τόμους "Αλήθεια" (2002) και "Σύγχρονος εμπειρισμός" (2008). Ο "Καιρός για μυθιστόρημα" είναι το πρώτο του λογοτεχνικό έργο.


e-mail Facebook Twitter