Η Κοίμησις της Θεοτόκου


Συγγραφέας : Λόντος, Σπυρίδων Ν.
Εκδότης : Σαΐτης
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-487-458-3
Σελίδες : 40
Κατηγορίες : Θρησκευτική λατρεία Εορτές Μαρία, Θεοτόκος

2.50 € 2.25 €
Με τη νέα Σειρά «Ερμηνευτικά Ιερών Κειμένων» ο συγγραφέας Πρωτοπρ. Σπυρίδων Λόντος, υποψ. Διδάκτωρ Θεολογίας, στοχεύει να μεταλαμπαδεύσει σε όλους την κρυμμένη θεολογική και νοηματική πληρότητα κειμένων της Αγίας Γραφής και ειδικότερα αυτών που χρησιμοποιούνται στη λατρευτική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Έτσι, εξηγούνται ακροθιγώς επιλεγμένα βιβλικά αναγνώσματα και ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος των μυστηρίων του Αγίου Πνεύματος. Τα κείμενα συνοδευόμενα με την ερμηνεία τους γίνονται πιο προσιτά στο αναγνωστικό κοινό. Έκδοση πλήρως έγχρωμη.

Το πέμπτο βιβλίο της Σειράς «Ερµηνευτικά Ιερών Κειµένων» έχει τίτλο «Η Κοίμησις της Θεοτόκου». Ο συγγραφέας ασχολείται με την ερμηνεία των βιβλικών αναγνωσμάτων της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, παραθέτει τα βιβλικά αναγνώσματα του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας της εορτής στο πρωτότυπο κείμενο καθώς και σε μετάφραση στα νέα ελληνικά, και ακολουθεί η ερμηνευτική ανάλυση ενός εκάστου. Απώτερος στόχος του βιβλίου είναι να γίνουν τα κείμενα αυτά πιο προσιτά σε όσους δεν έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση για την κατανόησή τους.


Ο Πρωτοπρ. π. Σπυρίδων Λόντος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μετά την εγκύκλιο μόρφωσή του σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1986-1989) και στο Ποιμαντικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989-1993). Στις 20 Δεκεμβρίου 1987 χειροθετήθηκε Αναγνώστης στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ξάνθης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Αντώνιο (Κλαουδάτο). Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού(1989-1991) ως συνεργάτης του Αρχηγού Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ πανοσ. Αρχιμ. Τιμοθέου Μανωλέα. Το 1992 συμμετείχε στην ομάδα που εκπροσώπησε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην πόλη Πανειάς (Καισάρεια) στο Ισραήλ, υπό την επίβλεψη του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Νικολάου Ολυμπίου. Κατέχει Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής και δίδαξε την ιεροψαλτική τέχνη.Για πολλά έτη υπηρέτησε ως Ιεροψάλτης σε αναλόγια Ναών των Αθηνών και ήταν μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος στις 16 Νοεμβρίου 1997 και Πρεσβύτερος στις 12 Δεκεμβρίου 1997 στον Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα, από τον Σεβ.Μητροπ.Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό. Παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον Τομέα Βιβλικών Σπουδών και Πολιτιστικού βίου της Μεσογείου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε Διπλωματική εργασία για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως ( Master ) με θέμα "Η Συχέμ κατά την εποχή των Πατριαρχών". Απέκτησε το Μάστερ με βαθμό Αριστα. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ερμηνευτικού Τομέα του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι, ακόμα, Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ναού Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας, μέλος της "European Association of Biblical Studies", της "Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων", του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", της "Ενώσεως Λογοτεχνών" και του "Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης" Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα και διδάσκεται την Γερμανική. Έχει συγγράψει και εκδώσει βιβλία θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Συμμετέχει σε συνέδρια στην Ελλαδα και το εξωτερικό και αρθρογραφεί σε Ορθόδοξα περιοδικά.
e-mail Facebook Twitter