Η γυναίκα και ο γυναικείος λόγος στο έργο του Ευριπίδη


Συγγραφέας : Παπαδάκη, Γεωργία
Εκδότης : 24 γράμματα
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-201-315-1
Σελίδες : 424
Κατηγορίες : Νεοελληνικό δοκίμιο Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) Γυναίκα

21.00 € 18.90 €
Ο Ευριπίδης υπήρξε δεινός ψυχολόγος, βαθύτατος γνώστης της ψυχής, κυρίως της γυναικείας. Η ανατομική ματιά του στον εσώτατο ψυχικό κόσμο των ηρωίδων του και οι οξυδερκείς απεικονίσεις του των ανθρώπινων συμπεριφορών κλείνουν μέσα τους τα στοιχεία της διάρκειας, τα στοιχεία δηλαδή της αιώνιας και αναλλοίωτης ανθρώπινης υπόστασης.

Στις τραγωδίες του o ποιητής άνοιξε τον γυναικωνίτη, τον χώρο του σπιτιού τον προορισμένο για τις γυναίκες, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους συγχρόνους του· καθώς μάλιστα τις παρουσίαζε με τα πραγματικά ελαττώματά τους, κατηγορήθηκε για μισογυνισμό. ΄Αδικος χαρακτηρισμός, γιατί ο Ευριπίδης εξιδανίκευσε περισσότερο από κάθε άλλον το γυναικείο φύλο πλάθοντας στις τραγωδίες του πλήθος γυναικών ηθικού κάλλους και ψυχικού μεγαλείου. Ο κορυφαίος Τραγικός μίλησε με αλήθειες για τη γυναίκα την οποία αγάπησε πολύ ‒ κατά την παράδοση ήταν φιλογύνης ‒ και ο συγχρωτισμός μαζί της τον έκανε να μελετήσει ιδιαίτερα την πο-λύπλοκη ψυχολογία της, τα ελαττώματα αλλά και τις αρετές της και να γνωρίσει σε βάθος τη φύση της όσο κανείς άλλος ομότεχνός του. Με λεπτολόγο ακρίβεια απεικάζει τις εκδηλώσεις της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, από τις πιο ευγενικές μέχρι τις πιο ταπεινές, περιγράφει με θαυμαστή διεισδυτικότητα τα υψηλότερα ανθρώπινα συναισθήματα που εξευγενίζουν τον εσωτερικό της κόσμο, αλλά και τα ποικίλα πάθη που την κατακλύζουν, τις καταιγίδες που ξεσπούν μέσα της. Στόχος μας είναι να ακουστεί ο λόγος της γυναίκας μέσα από την πλειάδα των πολύμορφων γυναικείων χαρακτήρων που λάξευσε ο μεγάλος δραματουργός δίνοντάς τους φωνή και αποκαλύπτοντας συγχρόνως την άβυσσο της γυναικείας ψυχής. Η ανά χείρας έκδοση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες. Παράλληλα, απευθύνεται και στους άντρες φωτίζοντας το μεγάλο γι’ αυτούς μυστήριο, τη γυναίκα.


Η Γεωργία Παπαδάκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπηρέτησε για δέκα χρόνια ως βοηθός στον Τομέα Αρχαιολογίας και παράλληλα, έλαβε μέρος σε διάφορες ανασκαφές. Τα τελευταία χρόνια μελετάει αρχαίους συγγραφείς και μεταφράζει αγαπημένα της κείμενα της ελληνικής γραμματείας. Από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχει παρουσιάσει παλαιότερα μια σειρά σχετικών εκπομπών με τον τίτλο "Είτε βραδιάζει είτε φέγγει, μένει λευκό το γιασεμί".


e-mail Facebook Twitter