Ο σενιόρ Βεντούρα


Συγγραφέας : Torga, Miguel
Εκδότης : Στιγμός
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-618-5640-00-2
Σελίδες : 176
Κατηγορίες : Πορτογαλική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

13.00 € 11.70 €
«Πολυβραβευμένος πεζογράφος και ποιητής, υποψήφιος κατ’ επανάληψη για το βραβείο Νόμπελ, ιδιοφυής εκφραστής της ιβηρικής ψυχής, ο Μιγκέλ Τόργκα (1907-1995) αφηγείται στον Σενιόρ Βεντούρα τις περιπέτειες του πορτογάλου Δον Κιχώτη, ο οποίος εγκαταλείπει τη γενέθλια γη του για να περιπλανηθεί στα πέρατα της πορτογαλικής αυτοκρατορίας και πέρα από αυτή, προσπαθώντας να αλλάξει το πεπρωμένο του. Από το Αλεντέζο στο Μακάου και από την Κίνα στην Μαντζουρία, διασχίζοντας με τον Υπερσιβηρικό τις αχανείς εκτάσεις της ρωσικής γης για να επιστρέψει πάλι στη γενέτειρά του.

Αγρότης, στρατιώτης, ναύτης, λαθρέμπορος, αδίστακτος τυχοδιώκτης, ο Σενιόρ Βεντούρα ελκύεται από τον κίνδυνο, το αίμα του ζητάει περιπέτειες και αγώνες, αλλά ταυτόχρονα βιώνει οδυνηρά τη φιλία, την αλληλεγγύη, τον έρωτα, το καθήκον, τη νοσταλγία, εκφράζοντας με μοναδικό τρόπο την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συνθήκης».


Γεννήθηκε στο Sao Martinho de Anta το 1907 και πέθανε στην Coimbra το 1995. Ο Miguel Torga -ψευδώνυμο του γιατρού Adolfo Correia Roacha-, έγραψε ποίηση, φανταστικό μυθιστόρημα, θέατρο και δοκίμιο. Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στα γράμματα και συνεργάστηκε με πολύ γνωστές επιθεωρήσεις της εποχής του, όπως την Presenca ("Παρουσία"). Από την αρχή της δικτατορίας του Salazar τάχθηκε εναντίον της και, μαζί με άλλους ανθρώπους των γραμμάτων, συμμετείχε σε διαφωνούντα με το καθεστώς κινήματα. Το 1934 υιοθέτησε το εν λόγω ψευδώνυμο για να υπογράφει τα βιβλία του. Έγραψε πολλά βιβλία, εκ των οποίων δύο παραμένουν μνημειακά: το "El Diario" (δεκαέξι τόμοι, από το 1941), που τον έκανε, όπως είπαν, "σύγχρονο του Ησίοδου", και το ποιητικό του "Orfeu Rebelde" ("Ορφέας Επαναστάτης"), το οποίο και αποτελεί το αποκορύφωμα της ποιητικής του πορείας. Ο ποιητής είναι επίσης σύγχρονος του "θανάτου του Θεού" και της συντριβής του ανθρώπου από βίαια ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όλο το έργο του Torga λαχταρά την ανακάλυψη νέων δρόμων προς το βασίλειο ωραίων και δυνατών πραγμάτων, περιλαμβανομένου και του έρωτα μεταξύ ανδρών. Στον "Ορφέα Επαναστάτη", ο Torga είναι "η ενσάρκωση ενός κατεξοχήν μυστικιστή ποιητή -ο οποίος ζει μέσα στις δυνάμεις της φύσης (τη γη, τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό) για να τις εγκωμιάζει με το τραγούδι του- και μεγάλο παράδειγμα μόνιμης ανυποταξίας, σε μια ατμόσφαιρα που προτίθεται να τον πνίξει".


e-mail Facebook Twitter