Η λαϊκή σοφία μέσα από τους τραγικούς μας


Συγγραφέας : Κουτσούμπης, Γεώργιος-Αριστοτέλης
Εκδότης : iWrite
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-627-263-9
Σελίδες : 174
Κατηγορίες : Ελληνική ποίηση, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική

10.00 € 7.00 €
«Η Λαϊκή Σοφία είναι οντότητα διαχρονική. Έρχεται από τα βάθη των αιώνων, σαν ένας ποταμός χρυσοφόρος, που καθώς κυλάει μέσα στην κοίτη της ιστορίας εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο με τα ψήγματα τα λαϊκά, τα πολύτιμα. Λαοί, που ευτύχησαν να έχουν παρελθόν ιστορικό και πολιτισμό πλούσιο, πλούσια έχουν και τη λαϊκή τους σοφία…»

Ο συγγραφέας αυτού του έργου μας προσφέρει εκλεκτά αποσπάσματα του ποιητικού αρχαίου λόγου και στοχασμού. Επιλεγμένα ερανίσματα από τα αθάνατα έργα των Τραγικών μας, μας δίνουν την πεμπτουσία των έργων τους. Προσέτι, μας πληροφορούν, μας διδάσκουν, μας νουθετούν, μας καθοδηγούν και μας φρονηματίζουν διαχρονικά. Είναι πολλαπλώς εποικοδομητικά για κάθε θαυμαστή και λάτρη του κλασικού κάλλους, κάθε διδάσκοντα και διδασκόμενο, κάθε σκεπτόμενο, κάθε Έλληνα, κάθε άνθρωπο.

Η ελεύθερη ερμηνευτική απόδοση καθιστά τα κείμενα οικεία, προσιτά και κατανοητά.

 


Ο Γεώργιος-Αριστοτέλης Κουτσούμπης κατάγεται από τον Κλαδά της Λακωνίας. Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1931. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως (1952). Έχει επίσης, πτυχίο διετούς Μετεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1962) και πτυχίο Ψυχικής Υγιεινής (1962). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός των Τεθωρακισμένων. Επί 35 συναπτά έτη, υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός λειτουργός τη Δημόσια Εκπαίδευση, από τα οποία 12, σε σχολεία της Θράκης και τα υπόλοιπα σε σχολεία της Αθήνας. Χρημάτισε Διευθυντής των 142ου και 113ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών. Μελέτες και άρθρα του, εκπαιδευτικού και γενικού ενδιαφέροντος, έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" (1986-88, 1990) "Καθημερινή" (1983) και "Διδασκαλικό Βήμα" (1984). Αξίζει ιδιαιτέρας μνείας η επιστολή - άρθρο του στη στήλη "Καλημέρα Κύριε Πρόεδρε" της Ελευθεροτυπίας (1990), που εκτιμήθηκε ως ρηξικέλευθη και εποικοδομητική πρόταση.


e-mail Facebook Twitter