Η πάλη για την ΤΡΑΝΣ απελευθέρωση


Συγγραφέας : Αφροδίτη Φράγκου
Εκδότης : Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5277-32-1
Σελίδες : 74
Κατηγορίες : Δοκίμια Σεξισμός

6.36 € 5.72 €
Οι τρανς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα υφίστανται σκληρή καταπίεση που ξεκινάει από τις καθημερινές διακρίσεις, φτάνει στη βία ακόμα και στις δολοφονίες. Ενάντια σε αυτές τις σεξιστικές επιθέσεις δυναμώνει το κίνημα για τα δικαιώματά τους, για την απελευθέρωση. Το 2022 καταγράφηκαν περίπου 330 δολοφονίες τρανς ατόμων παγκόσμια, αριθμός που σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερος. Όμως, το 2023 ξεκίνησε με οργισμένες διαδηλώσεις στη Βρετανία ενάντια στην επίθεση της δεξιάς κυβέρνησης των Τόριδων στα δικαιώματα των τρανς ατόμων.
Αυτό το βιβλίο είναι μια συμβολή στον αγώνα για την τρανς απελευθέρωση.
Η Αφροδίτη Φράγκου βγάζει τις εμπειρίες των τρανς ανθρώπων από την αφάνεια, εξηγεί από πού πηγάζει η τρανσφοβία, εντοπίζει την κοινή ρίζα της καταπίεσης σε βάρος των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ και των τρανς ανθρώπων και συμπεραίνει ότι η πάλη ενάντια στην τρανσφοβία είναι μια πάλη ενάντια στο σύστημα που στηρίζεται στις διακρίσεις και την καταπίεση για να μπορεί να διαιωνίζει την εκμετάλλευση.
Στα σύντομα κεφάλαια του βιβλίου θα βρείτε την ανάλυση για το πόσο ψεύτικοι είναι οι τρανσφοβικοί ισχυρισμοί που φτάνουν να αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη των τρανς ατόμων. Πρόκειται για ιδεολογήματα τα οποία λένε ότι βασίζονται στη βιολογία και την επιστήμη αλλά στην ουσία υπηρετούν τα συμφέροντα μιας άρχουσας τάξης που θέλει να παρουσιάζει τις ιδέες –και τα συμφέροντά της– σαν «τη φυσική τάξη πραγμάτων» ενώ δεν είναι καθόλου τέτοια.
Το βιβλίο δένει αυτή την ανάλυση με τους αγώνες. Με την πάλη ενάντια στην τρανσφοβία που έχει τις ρίζες της σε αγώνες και ξεσηκωμούς δεκαετιών από την εξέγερση του Στόουνγουολ το 1969 μέχρι σήμερα, σ΄ όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Αναδεικνύει, επίσης πως αυτή η πάλη είναι δεμένη με όλες τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος σήμερα και συνολικά με την απελευθερωτική δυναμική της εργατικής τάξης, της τάξης που έχει τη δύναμη να ανατρέψει συθέμελα το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.e-mail Facebook Twitter