Εικονοποίηση

13 νέοι ποιητές συν-ομιλούν με 27 νέους εικαστικούς καλλιτέχνες: Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ
Συγγραφέας : Συλλογικό έργο Κωτορένης Χρήστος Κορρέ Αγγελική Γκέκα Εσμεράλδα Ζουμπούλη Τζέλικα Σεφερλής Ηλίας Γρίβα Άννα Αρβανίτης Παναγιώτης Αθανάσιος Θανάσης Ερηνάκης Νίκος Μελιδώνης Ανέστης Κατσοπούλου Μαρία Πουλάκος Νέστορας Τσίρκας Ν.
Καλλιτέχνης : Αδαμοπούλου Δήμητρα Αθάνατος Στέφανος
Εκδότης : Γαβριηλίδης
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 9789603368564
Σελίδες : 95
Σχήμα : 20x16
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία Τέχνη, Σύγχρονη

Τιμή ebooks.gr: 8.82 €
Τιμή εκδότη: 12.78 €




Είμαι ζωγράφος, εικονοποιός και φανατικός αναγνώστης της ποίησης. Η ποίηση είναι το καταφύγιό μου. Η ποίηση με παρηγορεί, με περιθάλπει. Θαυμάζω τους ποιητές, τους παρακολουθώ, συνομιλώ νοερά μαζί τους. Ως εικονοποιός συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία για την παραγωγή, είτε της εικόνας είτε του ποιήματος. Η αγωνία λοιπόν του ποιητή μπρος στη λευκή σελίδα. Η αγωνία του ζωγράφου μπρος στο λευκό τελάρο. Η μάχη του ποιητή με τις λέξεις, για να υποταχθούν στο "νόημα" και να το εκφράσουν. Ο αγώνας του εικαστικού με τα υλικά για την ανάδυση της εικόνας που θα μιλήσει εκ μέρους του. Οι σκληρές αυτές μάχες άλλοτε κερδίζονται και άλλοτε χάνονται. Ο πόλεμος όμως, για να "πούμε αυτό που δεν ξέρουμε πώς να το πούμε", δεν τελειώνει. Οι "εικόνες της ποίησης συνομιλούν υπόγεια, σιωπηλά, με την "ποίηση" των εικαστικών εικόνων. Αυτή η ασυνείδητη και υπόγεια επικοινωνία υπάρχει έτσι κι αλλιώς, τις περισσότερες φορές, εν αγνοία των δημιουργών τους. Οι νέοι ποιητές και οι νέοι εικαστικοί, οι νέοι άνθρωποι, οι δημιουργοί του σήμερα, που επέλεξαν να μιλήσουν, να απευθυνθούν και να ακουστούν. Αυτοί είναι που φέρουν στο "ασάλευτο παρόν" -σαν παρηγορητικές πυγολαμπίδες (Lucioles)- την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό μέλλον. [...] [...] 13 Νέοι Ποιητές από 19 έως 30 ετών, με εκδοτική παρουσία στην ελληνική ποιητική σκηνή, συναντήθηκαν με 27 νέους εικαστικούς καλλιτέχνες, σπουδαστές του Γ΄Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ. Ο σύγχρονος ποιητικός λόγος των 13 ποιητών ακούστηκε στους χώρους του Γ΄Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Απαγγέλθηκαν τα ποιήματά τους, που οι ίδιοι πρότειναν, διαβάστηκαν κατ' ιδίαν, συζητήθηκαν, έγιναν προσπάθειες ανάλυσής τους. Οι Νέοι Εικαστικοί, με τη σειρά τους, παρευρέθηκαν στις ποιητικές βραδιές των ποιητών, στις παρουσιάσεις των καινούργιων συλλογών τους, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά. Αφουγκράστηκαν την αγωνία τους, συγκινήθηκαν αμφότεροι, συζήτησαν μεταξύ τους τα "πώς" και τα "γιατί". Έκαμαν παρέα. Τα ίδια τα έργα τους έγιναν οι δίαυλοι επικοινωνίας τους. Ο ένας μπήκε στο χώρο του άλλου, οι ποιητές στα εργαστήρια των ζωγράφων. Το συνοικέσιο έδεσε. Οι εικαστικοί εμπνεύστηκαν από τα ποιήματα των ποιητών και παρήγαγαν εικόνες-έργα. Οι ποιητές μίλησαν και έγραψαν για τα έργα των εικαστικών, συμμετείχαν στην παραγωγή τους. Το ομαδικό πνεύμα υπερίσχυσε της ατομικής εγωπάθειας. Η σύμπνοια και η συλλογικότητα άρχισαν να λειτουργούν λυτρωτικά για αμφότερους. Δημιουργήθηκε ομάδα, προέκυψε συν-ομιλία, κατέληξε σε δημιουργικό όμιλο, ποιητών και ζωγράφων. Ένα ζωντανό και φρέσκο εργαστήριο εικονοποίησης έγινε πραγματικότητα. [...] (από τον πρόλογο του Μάριου Σπηλιόπουλου, Ζωγράφου, Διευθυντή του Γ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΣΚΤ)


Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος

 


-->



e-mail Facebook Twitter