Στις 11 Οκτωβρίου 1934, η εφημερίδα "Ελεύθερον Βήμα" δημοσιεύει το πρώτο άρθρο του Ελευθερίου Βενιζέλου σχετικά με τον Εθνικό Διχασμό. Ο Ιωάννης Μεταξάς απαντάει με σειρά δικών του άρθρων στην εφημερίδα "Η Καθημερινή".
Τα 37 άρθρα του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι τρεις επιστολές του προς την "Καθημερινή" και τα 70 άρθρα του Ιωάννη Μεταξά, από το 1934 ως το 1935, συγκροτούν την εμβληματική "Ιστορία του Εθνικού Διχασμού", με τα επιχειρήματα και την τεκμηρίωση δύο εκ των κυρίων πρωταγωνιστών της.
Η "Ιστορία του Εθνικού Διχασμού" αποτελεί αναμφισβήτητα την κύρια ιστοριογραφική πηγή για την περίοδο που συγκλόνισε συθέμελα τον Ελληνισμό.
Η παρούσα έκδοση είναι συλλεκτική, σκληρόδετη, σε πλήρως ψηφιοποιημένο κείμενο με ιδιαίτερα καλαίσθητη στοιχειοθεσία.
Προλογίζει και επιμελείται ο Ιωάννης Νασιούλας.
"Εγώ υπήρξα ο αίτιος διότι εδιχάσθη ο ελληνικός λαός κατά τον μέγαν πόλεμον. Εγώ, καλώς ή κακώς, είμαι εκείνος που επροκάλεσε τον διχασμό αυτόν" (Ελευθέριος Βενιζέλος, Αγόρευση στην Βουλή, 17 Δεκεμβρίου 1929).
"Θα μας συγχωρήσει ο Θεός το 1915; Φταίμε όλοι!" (Ιωάννης Μεταξάς, εγγραφή στο Ημερολόγιό του, 5 Ιανουαρίου 1941).
Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος
2009-2025 © ebooks.gr / All Rights Reserved