«Είναι αναμφισβήτητον, ότι η ιστορία της Επαναστάσεως είναι μέχρι τούδε γνωστή μόνον κατά τας ελληνικάς πηγάς. Και αυτοί οι ξένοι συγγραφείς, οίτινες έγραψαν ιστορίαν της Ελληνικής Επαναστάσεως ή οπωσδήποτε ησχολήθησαν με τα σχετικά στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα, από ελληνικής οι πλείστοι πλευράς επραγματεύθησαν αυτά, ή και αν παρέθεσαν πληροφορίας εκ Κωνσταντινουπόλεως και Τουρκίας εν γένει, αυται περιέχονται εις εκθέσεις ξένων διπλωματών και εις έγγραφα εκ των επισήμων αρχείων της Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Πρωσίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Η έλλειψις αυτή καθαρώς τουρκικών πηγών εν τη εξιστορήσει των γεγονότων της Επαναστάσεως αποτελεί κενόν μη πληρωθέν από εκατόν τριάκοντα και πλέον ετών. Είναι όμως δυνατόν να κατανοήσωμεν δεόντως τα γεγονότα ταύτα, χωρίς να γνωρίζωμεν ακριβώς τι συνέβαινεν εν Τουρκία και ειδικώς εν Κωνσταντινουπόλει κατά τα προ της ενάρξεως της Επαναστάσεως και κατά τα πρώτα αυτής έτη; Ποία ήτο η τότε πολιτική και στρατιωτική κατάστασις της Τουρκίας, ποίαι κυβερνητικαί αλλαγαί έγιναν –και ήσαν αυταί συχναί και αλλεπάλληλοι– ποία ήτο η στάσις του Σουλτάνου, των περί αυτόν υπευθύνων και ανευθύνων κύκλων, των διαφόρων Βεζυρών, Σειχουλισλαμών (θρησκευτικών αρχηγών) και των λοιπών Τούρκων μεγιστάνων; Τί έγραψαν οι Τούρκοι ιστορικοί περί των εν Κωνσταντινουπόλει αιματηρών εις βάρος της ελληνικής Εκκλησίας και των ελληνικών πληθυσμών συμβάντων; Όλα αυτά είναι ερωτήματα, εις τα οποία χρειάζεται απάντησις. Και αυτή είναι ανάγκη να δοθή και να γνωσθή αυθεντικώς και από τουρκικάς πηγάς».
Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος
2009-2025 © ebooks.gr / All Rights Reserved