Τα τέσσερα βασικότερα Ιστορικά μελετήματα της συλλογής αναφέρονται στις συμφορές, τα βάσανα και τα μαρτύρια, πού οι Έλληνες έχουν υποστεί κατά καιρούς από τους κατακτητές τους Ρωμαίους, Φράγκους και Τούρκους κατά τις αντίστοιχες περιόδους δουλείας (Ρωμαιοκρατίας, Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας), αλλά και στις αδάμαστες και ανυπότακτες δυνάμεις του ελληνισμού, που χάρη σ' αυτές καταφέρνει να επιζεί, να αναγεννάται και να συνεχίζει την ιστορική και δημιουργική του πορεία. Τα υπόλοιπα τέσσερα ιστορικά μελετήματα δίνουν έμφαση σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, υποβαθμισμένα ή ανεπαρκώς ανεπτυγμένα από την ελληνική ιστοριογραφία.
Τα δοκίμια, τέλος, ενέχουν τον προβληματισμό και την αγωνία για μια ειρηνική, καλύτερη, δικαιότερη και ασφαλέστερη πορεία του τόπου μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, σε καιρούς παγκοσμιοποίησης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος
2009-2025 © ebooks.gr / All Rights Reserved