Το ανυπεράσπιστο αγόρι


Συγγραφέας : Πιστοφίδης Ε.
Εκδότης : Ελκυστής
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 9786182102008
Σελίδες : 302
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

Τιμή ebooks.gr: 13.50 €
Τιμή εκδότη: 15.00 €




Πρόκειται για αληθινή ιστορία, η οποία συνέβη τον Μάρτη του 1942, σε ένα χωριό της βουλγαροκρατούμενης Δράμας. Με αφορμή τον επιχειρούμενο εκβουλγαρισμό των Ελλήνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεσπάει στις 28 Σεπτεμβρίου του 1941 η πρώτη μαζική εξέγερση στην κατεχόμενη Ελλάδα και η δεύτερη σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη, κατά των δυνάμεων κατοχής. Η εξέγερση, έγινε διεθνώς γνωστή, ως «Εξέγερση και Σφαγή της Δράμας», αναπτερώνοντας το ηθικό των κατακτημένων λαών της Ευρώπης!

Μετά την καταστολή της εξέγερσης, ακολούθησαν μαζικές εκτελέσεις αμάχων, από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, στην πόλη της Δράμας καθώς και σε πολλά χωριά του νομού. .Εξι περίπου μήνες μετά, συλλαμβάνεται, ο τελευταίος αντάρτης, μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού του και αφού προπηλακίζεται και λοιδορείται, από συνεργάτες των Βουλγάρων παρουσία του δεκάχρονου γιου του, φονεύεται δια λιθοβολισμού.

Το περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται στην περιπετειώδη ζωή του δεκάχρονο γιου του θύματος, το οποίο κατέληξε σε μια από τις 58 παιδουπόλεις της Φρειδερίκης.

Μέσα απ’ τη ζωή του «Ανυπεράσπιστου Αγοριού», παρουσιάζονται

Η «Εξέγερση και η Σφαγή της Δράμας» και οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαδραματίστηκε το γεγονός του λιθοβολισμού του Κυριάκου Γ.
Οι συνθήκες μέσα στις οποίες, ο δεκάχρονος γιος του θύματος κλείστηκε σε μια παιδούπολη-στρατόπεδο της Φρειδερίκης, για να «Αναμορφωθεί» και να “μεταμoρφώθηκε” σε ένα “αληθινό” Ελληνόπουλο..
Και πως, ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τιμωρήθηκαν οι συνεργάτες των κατακτητών, ακόμη και στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, τιμωρήθηκαν έστω κάποιοι λίγοι συνεργάτες των Γερμανών και των Ιταλών, δεν τιμωρήθηκε ούτε ένας συνεργάτης των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής και το τρομαχτικότερο όλων:

Πως ήταν δυνατόν ο πρώτος στην ιστορία καταγεγραμμένος λιθοβολισμός ενός ανθρώπου, επί ευρωπαϊκού και ελληνικού εδάφους, να παραμείνει για πάνω από 70 χρόνια άγνωστος, και οι υπεύθυνοι του λιθοβολισμού να παραμείνουν ατιμώρητοι, δίνοντας το άκρως επικίνδυνο μήνυμα στις επόμενες γενιές;



Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος

 


-->



e-mail Facebook Twitter