1821-2021. Ελληνική Παλιγγενεσία


Συγγραφέας : Παπαναστασίου, Γιάννης Β.
Εκδότης : Σαΐτης
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-487-439-2
Σελίδες : 272
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία - Επανάσταση του 1821

7.80 € 5.85 €




Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία μικρή συμμετοχή στον πανηγυρικό εορτασμό της παλιγγενεσίας μας και είναι μία συνοπτική αλλά πλήρης επισκόπηση της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους. Εξιστορούνται όλα τα σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης με όλα τα ονόματα των αγωνιστών στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας. Αναφέρονται οι αρχές και οι λογικές, σύμφωνα με τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις και οργανώθηκε το νεοελληνικό κράτος από τους Βαυαρούς του Όθωνα.

Παρουσιάζονται και αξιολογούνται όλα τα σημαντικά γεγονότα-σταθμοί των 200 ετών ζωής του νεοελληνικού κράτους. Τα επιτεύγματα και οι αποτυχίες, οι θρίαμβοι και οι καταστροφές. Δίνεται στον αναγνώστη μία ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής διαδρομής του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, πέρα από ιδεοληψίες, προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και σκοπιμότητες.

Ακόμη, εξηγείται η ιστορία λέξεων, φράσεων και τοπωνυμίων. Πώς πήραν τις ονομασίες τους η Πλατεία Ομόνοιας και Συντάγματος; Ποιος είπε τη φράση με το έτζι θέλω; Πότε και γιατί καθιερώθηκε η Καθαρεύουσα; Γιατί ονομάστηκε Καποδιστριακό το Πανεπιστήμιο Αθηνών;
Πυξίδα του συγγραφέα αποτελεί η φράση του Διονύσιου Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Μόνο η αλήθεια ωφελεί τους πολλούς.







e-mail Facebook Twitter