Girls & boys


Συγγραφέας : Kelly, Dennis, 1970-
Εκδότης : Κάπα Εκδοτική
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-628-208-9
Σελίδες : 88
Κατηγορίες : Αγγλικά θεατρικά έργα

8.48 € 7.63 €
Μία γυναίκα γνωρίζει τυχαία τον μέλλοντα σύζυγό της σ’ ένα αεροδρόμιο. Ένας έντονος, παθιασμένος έρωτας. Σύντομα αρχίζουν να φτιάχνουν την κοινή τους ζωή: αγοράζουν σπίτι, χτίζουν καριέρες, κάνουν παιδιά. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή…
Ένας συνταρακτικός μονόλογος για τη βία, την εξουσία, τις σχέσεις των δύο φύλων μέσα στη σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία. «[...] έχουμε απόλυτη ευθύνη απέναντι σε εμάς και στα παιδιά μας να δούμε κατάματα τα εγκλήματα του πολέμου ανάμεσα στα φύλα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν έχει πάψει στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό· έχει απλώς αλλάξει μορφή: έχει γίνει υποδόριος αλλά παραμένει εξίσου θανατηφόρος και είμαστε όλοι θύματά του.
»Τα παιδιά, στην υπόθεση του έργου, είναι τα μόνα μέλη της οικογένειας που έχουν όνομα. Οι γονείς θα μπορούσαν να είναι οποιοιδήποτε από εμάς» αναφέρει η μεταφράστρια του έργου του Ντένις Κέλι, Άννα-Μαρία Στεφαδούρου.


Ο Ντένις Κέλλυ γεννήθηκε στο Μπάρνετ του Βόρειου Λονδίνου το 1970, μέλος ιρλανδικής καθολικής οικογένειας που είχε πέντε παιδιά. Ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου. Σε ηλικία δεκαέξι ετών παράτησε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει σε σούπερ μάρκετ. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν συνδέθηκε με μια τοπική θεατρική ομάδα στο Barnet Drama Centre. Άρχισε να σπουδάζει θέατρο όταν κόντευε ήδη τα τριάντα, και αποφοίτησε με άριστα από το Goldsmiths College. Έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο, "Η επίσκεψη του Μπρένταν", το 1997. Ακολούθησαν τα "Debris/Κουρέλι", 2003, "Αποικία", 2004 (βραβείο Prix Europa καλύτερου ευρωπαϊκού ραδιοφωνικού έργου), "Οσάμα ο ήρωας", 2005 (βραβείο Meyer-Whitworth), "Μετά το τέλος", 2005, "Rose Burnd", 2005, "Αγάπη και χρήμα", 2006, "Φροντίζοντας το μωρό", 2007 (βραβείο John Whiting), "DNA", 2007 (για το Connections Festival του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας), "Ορφανά", 2009 (συμμετοχή στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου, 2009, βραβεία Fringe First και Herald Angel), "Ο δάσκαλός μας είναι τέρας", 2009, "Οι θεοί κλαίνε", 2010, "Ματίλντα, ένα μιούζικαλ", 2010. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας (τα εξής: "Ορφανά", σε σκην. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, "DNA", σε σκην. Σοφίας Βγενοπούλου, "Οσάμα ο ήρωας", σε σκην. Πέρη Μιχαηλίδη, και "Debris/Κουρέλι", σε σκην. Γιάννη Μόσχου). Το 2009 ανακηρύχθηκε καλύτερος ξένος θεατρικός συγγραφέας από το έγκυρο γερμανικό περιοδικό "Theater Heute". Έχει μεταφράσει στα αγγλικά το έργο "Η τέταρτη πύλη" του Peter Karpati και έχει γράψει, μαζί με την ηθοποιό Σάρον Χόργκαν,το σενάριο της σειράς "Pulling" για την τηλεόραση του BBC.


e-mail Facebook Twitter