Press_21: Διηγήματα για την επανάσταση και τη δημοσιογραφία


Συγγραφέας : Συλλογικό έργο
Εκδότης : Επίκεντρο
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 9786182041390
Σελίδες : 152
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα - Συλλογές

16.00 € 11.20 €




Δε­κα­πέ­ντε δι­η­γή­μα­τα για την Επα­νά­στα­ση του 1821 και τη Δη­μο­σι­ο­γρα­φία, γραμ­μέ­να από πε­ζο­γρά­φους της Μα­κε­δο­νί­ας και της Θρά­κης, που αντα­πο­κρί­θη­καν στην πρό­σκλη­ση του Μορ­φω­τι­κού Ιδρύ­μα­τος της ΕΣΗ­ΕΜ-Θ και συμ­με­τεί­χαν στην πρω­το­βου­λία #PRESS21.

Οι συγ­γρα­φείς, με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση 200 ετών από την Επα­νά­στα­ση, κλή­θη­καν να γρά­ψουν ένα δι­ή­γη­μα που θα έχει ση­μείο ανα­φο­ράς το συ­γκε­κρι­μέ­νο γε­γο­νός στο ιστο­ρι­κό του πλαί­σιο ή ως ιστο­ρι­κή ανά­μνη­ση και θα συν­δέ­ε­ται με τη δη­μο­σι­ο­γρα­φία, κα­τά τον τρό­πο που οι ίδιοι θα επέ­λε­γαν. Τα δι­η­γή­μα­τα δη­μο­σι­εύ­τη­καν στην εφη­με­ρί­δα Μα­κε­δο­νία της Κυ­ρι­α­κής, ένα κά­θε εβδο­μά­δα, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας την ισχυ­ρή πα­ρά­δο­ση της φιλοξενί­ας λο­γο­τε­χνι­κών έρ­γων στις σε­λί­δες του τύ­που.

Συ­γκε­ντρώ­νο­νται σε αυτήν την έκ­δο­ση, ώστε να απο­κτή­σει η πρω­το­βου­λία δι­αρ­κέ­στε­ρο απο­τύ­πω­μα, απηχώντας τη στα­θε­ρή επι­δί­ω­ξη του Μορ­φω­τι­κού Ιδρύ­μα­τος της Ένω­σης Συ­ντα­κτών Μα­κε­δο­νί­ας-Θρά­κης, να φω­τί­ζει ση­μεία συ­νά­ντη­σης της Ιστο­ρί­ας με τη δη­μο­σι­ο­γρα­φία.



Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου Η "Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα. Η χαρά της Απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή δεν κρατάει πολύ για τη χώρα μας. Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανοικοδομεί τα ερείπια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες επιδίδονται σ' έναν αδυσώπητο εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ψυχρό Πόλεμο ταγμένη με την πλευρά της Δύσης. Συμμετέχει στην εκστρατεία της Κορέας, ενώ σε μείζον εθνικό ζήτημα αναδεικνύεται το Κυπριακό το οποίο, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, καθορίζει σχέσεις καχυποψίας με τους μεγάλους συμμάχους της. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας αναρρώνει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και γίνεται πλήρες και ισότιμο μέλος των ισχυρότερων διεθνών οργανισμών. Ο τρίτος τόμος περιέχει τα κεφάλαια: - ΙΑ': Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος" (με βιβλιογραφία) - ΙΒ': Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Επιβιώνοντας στον μεταπολεμικό κόσμο" (με βιβλιογραφία) - ΙΓ': Ιωάννης Στεφανίδης, "Το Κυπριακό Ζήτημα, 1950-1974" (με βιβλιογραφία) - Ανθολογία κειμένων για το Κυπριακό Ζήτημα - Χρονολόγιο: Ελλάδα - Χρονολόγιο: Κόσμος

 


-->



e-mail Facebook Twitter