Requiem στην παγκοσμιοποίηση


Συγγραφέας : Γεννηματάς, Παναγιώτης Ν.
Εκδότης : Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-19-0955-4
Σελίδες : 208
Κατηγορίες : Παγκοσμιοποίηση

14.90 € 13.41 €




Σήμερα γνωρίζουμε ότι το καθεστώς διεθνών οικονομικών σχέσεων που επί τριάντα συναπτά χρόνια ονομάζαμε «παγκοσμιοποίηση» αποτελούσε τη νέα μορφή που προσέλαβε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Η βαθιά διαρθρωτική κρίση των μητροπολιτικών οικονομιών που εκδηλώθηκε εκείνη τη δεκαετία επέβαλε την ενσωμάτωση όλων των εν δυνάμει αγορών του πλανήτη σε ένα ενιαίο σύστημα οικονομικών συναλλαγών.
Η άλωση των κλειστών ως τότε εθνικών οικονομιών συντελέστηκε διαμέσου του μηχανισμού των χρεών. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ήταν η ατμομηχανή για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πλανητικού οικονομικού χώρου.
Συγκεκριμένες όμως χώρες προέβαλαν ισχυρή αντίσταση, με αποφασιστικότερη τη μετασοβιετική Ρωσία, η οποία, από το 2000 και μετά, επανασυντάχθηκε σε στιβαρό εθνικό κράτος. Η Ρωσία έχει κρατηθεί σταθερά μακριά από κάθε πειρασμό υποταγής στα ρεύματα της παγκοσμιοποίησης, είτε αμερικανικού είτε κινεζικού τύπου. Η αντίσταση αυτή έχει καταστεί ο εφιάλτης της αμερικανικής ισχύος, που δεν επιθυμεί την ανάδειξη της Ρωσίας σε ρυθμιστικό παράγοντα για τους μελλοντικούς παγκόσμιους οικονομικούς συσχετισμούς.


Ο Παναγιώτης Ν. Γεννηματάς είναι επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, στην οποία υπηρέτησε ως πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος στο διάστημα 1994-2000. Στη συνέχεια υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. της Ωμέγα Τράπεζας (2000-2006). Από το 2006 είναι πρόεδρος των εταρειών "AGP Energy S.A.", και "IGP Energy S.A.", καθώς και ιδρυτής και πρόεδρος του πρώτου ελληνικού fund στο χώρο της ενέργειας Faos Clean Energy Fund. Είναι επίσης associate member του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Πέραν των ενεργειακών δραστηριοτήτων του, είναι και πρόεδρος του πρώτου ευρωπαϊκού fund στον τομέα του Shipping Safe Ship Fund με έδρα το Λουξεμβούργο.






e-mail Facebook Twitter