Το Κληρονομικό Δίκαιο στην Πράξη

Θεωρία και λύσεις
Συγγραφέας : Γεωργιάδης, Απόστολος Σ.
Εκδότης : Σάκκουλας Π. Ν.
Έτος έκδοσης : 2019
ISBN : 978-960-420-772-5
Σελίδες : 410
Σχήμα : 24Χ17
Κατηγορίες : Κληρονομικό δίκαιο

33.00 € 31.35 €




Το κληρονομικό δίκαιο του Αστικού Κώδικα είναι κατά γενική ομολογία το δυσκολότερο τμήμα του αστικού μας δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή των διατάξεων του κληρονομικού δικαίου του ΑΚ στην πράξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με απλή «γραμματική» ερμηνεία του κειμένου τους. Πρέπει να προηγηθεί συστηματική και τελολογική ερμηνεία τους με βάση τους κανόνες της μεθοδολογίας του δικαίου: Να αρθούν οι αντινομίες, να πληρωθούν τα κενά και να διευθετηθούν οι πραγματικές ή φαινομενικές συγκρούσεις που εμφανίζονται μεταξύ ορισμένων ρυθμίσεων. Μόνο τότε θα μπορέσει ο νέος νομικός, στον οποίο κυρίως απευθύνεται το παρόν βιβλίο, αλλά και ο νομικός της πράξης, να κατανοήσουν το εσωτερικό σύστημα του κληρονομικού μας δικαίου και να συνειδητοποιήσουν την κοινωνική λειτουργία που καλείται αυτό να επιτελέσει.
Είναι αυτονόητο ότι το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει (και δεν πρέπει) να υποκαταστήσει το συστηματικό εγχειρίδιο του κληρονομικού δικαίου, αλλά να το συμπληρώσει και να το συνδέσει με την καθημερινή ζωή και τη δικαστηριακή πράξη. Άλλωστε, πολλά από τα πρακτικά θέματα της συλλογής έχουν διατυπωθεί με βάση υποθέσεις που κρίθηκαν από τα δικαστήρια ή ζητήματα που απασχόλησαν τη θεωρία.


Γεννήθηκε στην Kαλαμάτα. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια Γοτίγγης, Kιέλου και Mονάχου. H Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Mονάχου τον ανακήρυξε το 1962 διδάκτορα, το 1967 υφηγητή και το 1970 καθηγητή του Aστικού Δικαίου, της Πολιτικής Δικονομίας, του Iδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και της Συγκριτικής των Δικαίων. Tο 1973 εκλέχτηκε έκτακτος και το 1976 τακτικός καθηγητής του Aστικού Δικαίου στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών. Διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και διαφόρων επιστημονικών οργανώσεων, νομικός σύμβουλος τραπεζών, οργανισμών, της Ένωσης Eλληνικών Tραπεζών και μεγάλων εταιρειών, καθώς και Διοικητής της Eθνικής Kτηματικής Tράπεζας της Eλλάδος.






e-mail Facebook Twitter