Έρωτας ο επίβουλος και το δημοτικό τραγούδι

Πάθη και πόνοι
Συγγραφέας : Αυδίκος, Ευάγγελος Γ.
Εκδότης : manifesto
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5698-19-5
Σελίδες : 350
Κατηγορίες : Δημοτικά τραγούδια

25.00 € 22.50 €




Τον έρωτα πρέπει να τον επινοήσουμε από την αρχή.

Η φράση ανήκει στον ποιητή Ρεμπώ και επιλέγεται, επειδή ο τόμος αυτός είναι ερωτικός, τόσον όσον αφορά τη θεματολογία όσο και γιατί η επιστήμη, ούτως ή άλλως, είναι υποχρεωμένη, όπως και η τέχνη πρωτίστως, να θέτει υπό συνεχή αμφισβήτηση την κατακτημένη γνώμη αναζητώντας νέες οπτικές. Η ποίηση -η τέχνη γενικότερα-, που δεν βολεύεται με τα υπάρχοντα, μπορεί να υιοθετήσει, ακόμη, τον στίχο του δημοτικού τραγουδιού "καίγομαι και σιγολιώνω", σε μια συνεχή καταβύθιση στο ερωτικό συναίσθημα που δεν έχει όρια και δεν υπακούει στους ανθρώπινους, ταξινομητικούς κανόνες και απαγορεύσεις.

Ρεμπώ και δημοτικό τραγούδι συν-βαδίζουν. Τα ερωτικά τραγούδια αποτυπώνουν συστήματα σκέψης αλλά και λειτουργούν ως βιότοποι αφηγηματικών μοτίβων. Πολύ περισσότερο, τα ερωτικά μοτίβα συναρθρώνονται με όλο το εύρος του πολιτισμού και της κοινωνικής οργάνωσης


Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι τίτλοι: "Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία", διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα, 2001), "Ο δικός μου Θεός", μυθιστόρημα, (Ταξιδευτής, 2004), "Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη" (Οδυσσέας 2007), "Η κίτρινη ομπρέλα" (Μεταίχμιο, 2007) -ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού "Διαβάζω" για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008, "Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων" (Ελληνικά Γράμματα 1999), "Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία" (Ελληνικά Γράμματα 1996), "Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις" (Οδυσσέας 1994).






e-mail Facebook Twitter