Αναμνήσεις

Αρδέα, Εμφύλιος, Λιβύη
Συγγραφέας : Θεοδωρίδης, Θεόδωρος, 1937-
Εκδότης : Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης : 2020
ISBN : 978-960-05-1780-4
Σελίδες : 201
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Προσωπικές αφηγήσεις Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 - Προσωπικές αφηγήσεις
Σειρά : Μαρτυρίες και Βιογραφίες

14.00 € 10.36 €




Τα καλοκαίρια, μόλις σουρούπωνε, μαζεύονταν έξω από το σπίτι μας καμιά εικοσαριά άτομα από όλη τη γειτονιά, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κάποιοι ανάμεσά τους κουβαλώντας και τα σκαμνάκια τους μαζί, για ν' ακούσουν τη μητέρα μου να διηγείται τις συναρπαστικές ιστορίες της. Έξω από το σπίτι μας είχε έναν ξύλινο στύλο της ηλεκτρικής εταιρείας με έναν τσιμπλιάρικο λαμπτήρα και εκεί, κάτω από το αχνό φως, στεκόταν η μητέρα μου και έλεγε τις ιστορίες της σε ένα ακροατήριο που, καθηλωμένο στα σκαμνάκια του, την άκουε με μεγάλη προσήλωση. Στο ημίφως που επικρατούσε, πολύ μεγάλη επιτυχία είχαν οι ιστορίες με φαντάσματα που προκαλούσαν ρίγη στο ακροατήριο. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο. Όμως πολλές αναμνήσεις χοροπηδούσαν στο μυαλό μου, ψάχνοντας διέξοδο. Και ο κορωνοϊός τους άνοιξε την πόρτα. Εξεπλάγην τότε διαπιστώνοντας πόσο πολλές λεπτομέρειες θυμόμουν από τα παιδικά μου χρόνια, αν και είχε περάσει τόσος καιρός. Έτσι έγραψα για το κέφι μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου. Εσείς θα κρίνετε το αποτέλεσμα.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στο 1937 στην Αριδαία Πέλλας, από γονείς πρόσφυγες εξ Ανατολικής Θράκης. Πέρασε την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο στην Αριδαία και το 1953 μετακόμισε με τη μητέρα του στην Αθήνα, στην Καλλιθέα. Φοίτησε δύο χρόνια στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και το 1961 απεφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός σε δημόσια έργα, εξειδικεύτηκε στις μεταλλικές κατασκευές στην "Ντέξιον Ελλάς" και ίδρυσε δικό του εργοστάσιο μεταλλικών και μηχανολογικών κατασκευών. Εργάστηκε πέντε χρόνια στη Λιβύη και εν συνεχεία στην Ελλάδα ως διευθυντής κατασκευών στον κύριο αγωγό φυσικού αερίου. Από το 1996 έως το 2006 ήταν κατασκευαστής πολυκατοικιών. Παντρεύτηκε το 1965 την Ειρήνη Πουσκούρη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια.






e-mail Facebook Twitter