Ανεμοδαρμένα ύψη


Συγγραφέας : Brontë, Emily
Εκδότης : Κάπα Εκδοτική
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-628-231-7
Σελίδες : 192
Κατηγορίες : Αγγλικά θεατρικά έργα

10.60 € 9.54 €




Τα Ανεμοδαρμένα ύψη, το μοναδικό έργο της Έμιλυ Μπροντέ, γράφτηκε έναν μόλις χρόνο πριν πεθάνει και αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την Τέχνη, και ένα μυθιστόρημα-σταθμό στην αγγλική λογοτεχνία.
Ο Γιάννης Καλαβριανός γοητεύτηκε από το έργο με τους ατελείς, βίαιους, ανήθικους αντιήρωες που παλεύουν να ευτυχήσουν, και ανέλαβε το στοίχημα να του δώσει θεατρική υπόσταση, σε δική του μετάφραση και διασκευή, στη νέα, αναθεωρημένη έκδοση με αφορμή την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
«Είναι ένα πρωτόγονο, ζωικό, βαθιά θρησκευτικό έργο, που αγναντεύει από πολύ μακριά τη χριστιανική ηθική, σχεδόν χλευάζοντάς την, αν και η συγγραφέας υπήρξε κόρη πάστορα, και που συνορεύει μάλλον με την τραγωδία και όχι με το ρομαντικό δράμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.
Αποτυπώνει, τέλος, την ποιητική δύναμη και την άγρια ομορφιά της ιστορίας του θυελλώδους, παράφορου και καταδικασμένου έρωτα ανάμεσα στον Χήθκλιφ και την Κάθριν, ενός από τα πιο εμβληματικά και αντιφατικά ζευγάρια του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Πρόκειται για έναν έρωτα που δεν ξεπεράστηκε ποτέ, οδήγησε σε τρομερές πράξεις εκδίκησης, σημάδεψε δύο οικογένειες για πάντα και εξακολουθεί να συναρπάζει με τη δύναμή του εκατομμύρια αναγνώστες.


Η Έμιλυ Τζέιν Μπροντέ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1818 και πέθανε το Δεκέμβριο του 1848. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του πάστορα Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρίας Μπράνγουελ. Τα παιδιά μεγάλωσαν στο Χάουγουορθ του Γιορκσάιρ. Οι απανωτοί θάνατοι των αδελφών της επηρέασαν τα γραπτά της. Έγραψε φανταστικές ιστορίες και λυρικά ποιήματα και για λίγο καιρό εργάστηκε ως δασκάλα. Το 1847, ένα χρόνο πριν πεθάνει, εκδόθηκε το μοναδικό της μυθιστόρημα, τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη", όπου εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ. Στην κηδεία του αδελφού της Μπράνγουελ κρυολόγησε, το κρυολόγημα εξελίχθηκε σε φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 30 χρονών.






e-mail Facebook Twitter