Ανθρωποκτονία με πρόθεση

Από τη θεωρία στην πράξη
Συγγραφέας : Παπαγεωργίου - Γονατάς, Στυλιανός Δ.
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 978-960-272-928-1
Σελίδες : 176
Κατηγορίες : Ποινικό δίκαιο

32.00 € 27.20 €




Η παρούσα μονογραφία έχει ως αντικείμενο το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, με τα τόσα δογματικά και ερμηνευτικά προβλήματα που συνεπάγεται η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 299 ΠΚ, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα νομικά και συνειδησιακά βάρη που καλείται να διαχειρισθεί ο νομικός, είτε ως δικαστής ή εισαγγελέας είτε ως δικηγόρος. Η υποχρέωση παροχής ενός τέτοιου ευσύνοπτου εγχειριδίου, χρήσιμου και για τους φοιτητές των Νομικών Σχολών, είναι αυτονόητη όταν το αναλυόμενο έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί το βαρύτερο όλων των εγκλημάτων κατά της ζωής.

Το έργο περιλαμβάνει έξι επιμέρους κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή αναπτύσσεται ο ενδεχόμενος δόλος ως μορφή υπαιτιότητας στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας και εξετάζονται οι διάφορες θεωρίες που αναπτύχθηκαν σχετικώς. Στη συνέχεια εξετάζονται ο βρασμός ψυχικής ορμής, η ανθρωποκτονία με παράλειψη, η απόπειρα και η υπαναχώρηση στην ανθρωποκτονία, η έμμεση αυτουργία στην ανθρωποκτονία και, τέλος, οι ειδεχθείς ανθρωποκτονίες.

Για την καλύτερη κατανόηση των σχετικών ζητημάτων, η δομή του κάθε κεφαλαίου έχει επιλεγεί ως εξής: Στο 1ο τμήμα του κάθε κεφαλαίου παρουσιάζεται εν συντομία το θεωρητικό υπόβαθρο της κάθε έννοιας. Στο 2ο τμήμα οι διάφορες θεωρίες που παρουσιάσθηκαν προηγουμένως εξειδικεύονται εμβαθύνοντας έτι περαιτέρω, με ιδιαίτερη επισήμανση του προβληματισμού που ενυπάρχει πίσω από την κάθε εμφανιζόμενη θεωρία. Στο 3ο τμήμα παρουσιάζονται οι ενστάσεις - ο αντίλογος πάνω σε όσες θέσεις έχουν ήδη παρουσιασθεί, που απηχούν συνήθως την κρατούσα γνώμη ως προς τα διάφορα δογματικά ζητήματα. Στο 4ο τμήμα παρουσιάζεται η σημαντικότερη νομολογία για τα διάφορα κατʼ ιδίαν ζητήματα. Στο 5ο και τελευταίο τμήμα του κάθε κεφαλαίου εμπεριέχεται –τρόπον τινά– ένα είδος «εξέτασης», με κύριο σκοπό και γνώμονα να διαπιστωθεί το κατά πόσον έχουν γίνει κατανοητά τα διάφορα δογματικά και νομολογιακά ζητήματα που έχουν παρουσιαστεί στα προηγούμενα μέρη.







e-mail Facebook Twitter