Απομνημονεύματα αγώνος ΕΟΚΑ 1955-1959


Συγγραφέας : Γρίβας - Διγενής, Γεώργιος
Εκδότης : Πελασγός
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-522-365-6
Σελίδες : 490
Κατηγορίες : Κύπρος - Ιστορία - Προσωπικές αφηγήσεις

37.10 € 25.60 €




Ο Γεώργιος Γρίβας ξανακυκλοφορεί τα Απομνημονεύματα του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., 1955-1959, όπου μέσα στις 476 σελίδες εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια όλες τις φάσεις του 4χρονου αγώνα των Κυπρίων για αποτίναξη τον αγγλικό ζυγό. Συγκεκριμένα: από 1.4.1955 και έληξε με την υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης - Λονδίνου (19 Φεβρουαρίου 1959), που προέβλεπαν τήν ίδρυση Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξιστορεί ο ίδιος στα απομνημονεύματά του, τα οποία αφιερώνει, “εις τα υπέροχα Ελληνικά Κυπριακά Νειάτα, τους αθάνατους νεκρούς της Ε.Ο.Κ.Α. και τους γενναίους αγωνιστάς αυτής”, η άρνηση της Αγγλίας να αρχίσει συνομιλίες για μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, άρχισε να τον απασχολεί η προσφυγή στα όπλα για την απελευθέρωση τής ιδιαίτερης Πατρίδας του.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε το αναπόφευκτον τίμημα της εγκαταλείψεως των ηθικών αρχών, εν ονόματι των οποίων διεξήχθη ο αγών του 1914 - 18. Μέσα εις την συνθήκην των Βερσαλλιών υπήρχον ήδη τα σπέρματα της νέας συγκρούσεως. Ο ιδεαλισμός του Προέδρου Ουίλσον συνήντησε πολύ μικράν κατανόησιν εις τας ταραγμένας καρδίας των ανθρώπων, όπου αι ιδέαι, αι αρχαί και τα αισθήματα συνωθούντο με πολλήν αταξίαν, η δε Κοινωνία των Εθνών, επί της οποίας η ανθρωπότης εστήριξε τόσας ελπίδας, απεδείχθη θνησιγενές κατασκεύασμα.
Την μεγάλην προσπάθειαν διεδέχετο πάλιν εν αγωνιώδες κενόν. Εις την ψυχήν των νικητών και των ηττημένων προέβαλλον τα ίδια αμείλικτα ερωτήματα. Η φωνή του αίματος των εκατομμυρίων αγωνιστών, οι οποίοι απέθανον δια την ελευθερίαν και την δικαιοσύνην, εκάλυπτε με ρυθμόν καταιγίδος τας χώρας της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η οδυνηρά θυσία εις τον βωμόν της ελευθερίας δεν είχεν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Εκατομμύρια ανθρώπων εξηκολούθουν να ζουν υπό καθεστώς επαχθούς δουλείας. Αι μεγάλαι λαϊκαί μάζαι υφίσταντο παντοιοτρόπως την καταπίεσιν και την εκμετάλλευσιν των ισχυρών. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης είχεν αμβλυνθή και εις τας χείρας των δυναστών της ανθρωπότητος, αι ηθικαί αρχαί δεν εχρησίμευον παρά ως προκάλυμμα των ανοσίων σκοπών και επιδιώξεών των. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έτεινον ήδη να υποβιβάσουν τον άνθρωπον εις το επίπεδον του κτήνους.







e-mail Facebook Twitter