Αρχές Μοριακής Οικολογίας


Εκδότης : Broken Hill Publishers Ltd
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 9789925350018
Σελίδες : 520
Σχήμα : 21x29
Κατηγορίες : Βιολογία

95.00 € 85.50 €




Η μοριακή οικολογία υφίσταται ως ένας ξεχωριστός και διακριτός κλάδος μέσα στον ευρύτερο τομέα της οικολογίας και της εξέλιξης εδώ και μερικές δεκαετίες. Στην πραγματικότητα έρχεται να συνδέσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που παράγεται μέσα από πολλούς άλλους βιολογικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα της συστηματικής, της γενετικής, της μοριακής βιολογίας, της βιοπληροφορικής και πολλών άλλων, για να απαντήσει -πρωτίστως- σε ερευνητικά ερωτήματα οικολογικού ενδιαφέροντος. Ως συνέπεια, αποτελεί μία σχετικά νέα επιστημονική οντότητα με διεπιστημονικό χαρακτήρα, με πλείστες εφαρμογές και καινοτόμες ιδέες που αύξησαν θεαματικά τη δυνατότητά μας να διεισδύουμε στον πολύπλοκο και συναρπαστικό κόσμο των οργανισμών, αλλάζοντας την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων δεδομένων γύρω από τον τρόπο που λειτουργούν τόσο ατομικά όσο και στο περιβάλλον τους.
Η έρευνα στον τομέα της μοριακής οικολογίας στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζει δυναμικά, πράγμα που αντανακλάται στο γεγονός ότι μερικές από τις βιβλιογραφικές αναφορές αυτής της έκδοσης του βιβλίου προέρχονται από ερευνητικές ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στην επιμέλεια αυτού του συγγράμματος. Είναι επομένως αναμενόμενο η μοριακή οικολογία να έχει ενταχθεί στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και να διδάσκεται σε αρκετά Τμήματα Βιοεπιστημών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας είτε ως υποχρεωτικό είτε ως επιλεγόμενο μάθημα και να αφορά εκατοντάδες φοιτητές ετησίως.

Η πρωτοβουλία της έκδοσης αυτού του βιβλίου προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχει ένα προτεινόμενο σύγγραμμα στα ελληνικά που να καλύπτει όλες τις βασικές ερευνητικές πτυχές του κλάδου και να δίνει τη θεωρητική βάση σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν περαιτέρω ερευνητικά με αυτόν. Το βιβλίο αυτό επιμελήθηκαν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και βιοεπιστήμονες προερχόμενοι από πολλά διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ασχολούνται με θέματα που άπτονται της μοριακής οικολογίας.







e-mail Facebook Twitter