Ατίμετον


Συγγραφέας : Αϊνατζής, Διογένης Χ.
Εκδότης : Ινφογνώμων Εκδόσεις
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 979-0-9016153-1-1
Σελίδες : 140
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση Ελληνική γλώσσα - Διάλεκτοι

22.00 € 19.80 €




Σήμερα, η ποντιακή διάλεκτος, όπως και κάθε νεοελληνική διάλεκτος, δεν είναι αποκλειστικό μέσω καθημερινής επικοινωνίας παρά μόνο μιας ελάχιστης μερίδας ανθρώπων οι οποίοι στο άμεσο μέλλον θα είναι όλο και λιγότεροι. Είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο πως με το πέρασμα των ετών, παγκοσμίως, οδηγούμαστε σύντομα σε μια «γλωσσική ομογενοποίηση» για πολλούς και διάφορους λόγους.
Υπάρχει όμως και μια αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων.
Σε αυτήν την αισιόδοξη πλευρά, ανήκουν μερικά παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιώντας διάφορες εκφάνσεις της αγάπη τους για την ποντιακή διάλεκτο, προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση της, τη σημασία της και τον πλουραλισμό της στις επόμενες γενιές. Αντιλαμβάνονται και αποδέχονται πλήρως το άτυπο «χρέος» που φέρουν στις πλάτες τους, αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί και προσπαθούν με διάφορους πρωτοποριακούς και πρωτότυπους τρόπους, να μεταδώσουν τη γνώση και να συγκρατήσουν αν θέλετε, όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται επάνω στο άρμα της ποντιακής (και εν γένει ελληνικής) παράδοσης και του πολιτισμού.
Μια τέτοια προσπάθεια είναι και το «Ατίμετον», που στην ποντιακή σημαίνει «Ανεκτίμητο». Ο τίτλος φυσικά είναι συμβολικός και τον επέλεξα με γνώμονα την αξία αυτής της λαλιάς που μεγάλωσε και γαλούχησε τους προγόνους μου. Η επί σειρά ετών συγγραφή των τραγουδιών - ποιημάτων που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν πόνημα, καθώς και η σκέψη για την τελική διάθεσή τους στο κοινό και σε γραπτή μορφή, παράλληλα με την ακουστική τους έκδοση, παραδίδεται σε όλους εσάς με περισσή αγάπη και σεβασμό στην ποντιακή παράδοση και την αρχαιοπρεπή ποντιακή διάλεκτο, έχοντας ως ακρογωνιαίο λίθο σκέψης μου τη διατήρηση, μεταλαμπάδευση και περαιτέρω ανάδειξη του πλούτου της. Είθε να βοηθήσει όλους τους αναγνώστες - ακροατές να έρθουν πιο κοντά σε αυτήν. Όσοι δεν την γνωρίζουν, να την γνωρίσουν και να την αγαπήσουν και όσοι τη γνωρίζουν έστω και λίγο, να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Άλλωστε, η ανάγνωση στίχων τραγουδιών, σε συνδυασμό με την παράλληλη προαιρετικά ακρόασή τους, αποτελεί κατά γενική ομολογία έναν ευχάριστο, εναλλακτικό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο διείσδυσης του μυαλού στα μοναδικά και πολλές φορές απόκρυφα μονοπάτια της ποντιακής διαλέκτου.
Καλό σεργιάνι λοιπόν σε όλους...
Με εκτίμηση,
Διογένης Χ. Αϊνατζής


Ο Διογένης Αϊνατζής γεννήθηκε στην Έδεσσα στις 8-1-1986 και μεγάλωσε στην Άψαλο Αριδαίας. Η καταγωγή των προγόνων του είναι απ' την Τραπεζούντα, τη Σεβάστεια και το Μπουγά Ματέν (μεταλλείο περιοχής Ταύρου), οι οποίοι μετακινήθηκαν απ' την περιοχή της Αργυρούπολης κατά την περίοδο των διωγμών. Από τα 7 του χρόνια ασχολείται με το τραγούδι και στην ηλικία των 10 ετών κάνει τα πρώτα του βήματα στη λύρα μαθαίνοντας με βυζαντινές νότες, στο πλευρό του Βαγγέλη Καραγιαννίδη για περίπου 1 σχολικό έτος. Στη συνέχεια, ακούγοντας ποντιακά τραγούδια στα ραδιόφωνα και γράφοντας κασέτες, προσπαθεί μόνος του να γίνει όλο και καλύτερος και να εμπλουτίζει το ρεπερτόριό του με παλιά και νεότερα ποντιακά τραγούδια. Στο γυμνάσιο κερδίζει το πρώτο βραβείο στους μαθητικούς μουσικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην Καστοριά, παίζοντας λύρα και τραγουδώντας παράλληλα. Απ' τα 13 του χρόνια, κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, παίζοντας και τραγουδώντας σε νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής, γάμους, χορούς και λοιπές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, είναι θερμό και ενεργό μέλος σε πολλούς ποντιακούς συλλόγους των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας, συμβάλλοντας στη συνέχεια και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη μουσική, το χορό, το θέατρο κ.τ.λ. Μαθαίνει μελετώντας μόνος του τις ευρωπαϊκές νότες, τις τεχνικές και τις βασικές θεωρίες μουσικής, και από τα 17 του ξεκινά να γράφει τα δικά του τραγούδια σε μουσική και στίχους και να αποδίδει με τη λύρα, εκτός από τα ποντιακά, και πολλά άλλα είδη ελληνικής και διεθνούς μουσικής. Το 2008 ξεκινά τη συγγραφή του παρόντος πρωτοποριακού βιβλίου εκμάθησης ποντιακής λύρας, με το οποίο και ξεκινά να διδάσκει σε μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα στους συλλόγους της περιοχής, όπου διδάσκει έως και σήμερα. Το 2011 φτιάχνει το δικό του Home studio ηχογράφησης με το όνομα "Play house" και αρχίζει να ασχολείται με την παραγωγή μουσικής, ηχογραφώντας, ενορχηστρώνοντας και κάνοντας mastering όχι μόνο στα δικά του τραγούδια και διασκευές, αλλά και άλλων μουσικών, τραγουδιστών και συνθετών. Το 2015 συμμετέχει στο πρώτο ποντιακό παραμύθι με τίτλο "Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον" του συγγραφέα Κοσμά Τσίναλη, στο οποίο παίζει και τραγουδά, αλλά και επιμελείται όλο το ομώνυμο CD που συνοδεύει το παραμύθι και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη.






e-mail Facebook Twitter