Αυτός που λέει ναι, αυτός που λέει όχι


Συγγραφέας : Brecht, Bertolt, 1898-1956
Μεταφραστής : Ματζίρη, Σωτηρία
Εκδότης : Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
Έτος έκδοσης : 2019
ISBN : 978-960-558-253-1
Σελίδες : 52
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Παιδικά θεατρικά έργα
Σειρά : Θέατρο για Παιδιά

7.42 € 5.94 €




Σε κάποια πόλη, ένας δάσκαλος σκοπεύει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι πέρα από τα ψηλά βουνά, μαζί με τους φοιτητές του. Στην πόλη έχει ξεσπάσει επιδημία και θέλουν φάρμακα και ιατρική καθοδήγηση. Πριν ξεκινήσουν, ο δάσκαλος πηγαίνει στο σπίτι ενός μαθητή του, ορφανού από πατέρα, για να αποχαιρετήσει αυτόν και τη μητέρα του. Εκεί ο δάσκαλος πληροφορείται ότι η μητέρα είναι άρρωστη. Το παιδί τού ζητάει να τον πάρει μαζί του στο ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το αγόρι αρρωσταίνει και αδυνατεί να συνεχίσει την πορεία.  Στα μέλη της ομάδας κυριαρχεί η ανησυχία για την έκβαση της αποστολής, γι’ αυτό και σκέφτονται να συνεχίσουν χωρίς το αγόρι. Το παλαιό έθιμο ωστόσο απαιτεί να ερωτηθεί ο άρρωστος αν επιθυμεί να εγκαταλειφθεί και να πεθάνει ή όχι. Το αγόρι λέει Ναι, παράλληλα όμως ζητά να τον ρίξουν στο γκρεμό, επειδή φοβάται να πεθάνει μόνο. Είναι σαφής η προτεραιότητα του κοινωνικού συνόλου που επιβάλλει τη θυσία του αγοριού.

Στο Αυτός που λέει Όχι, το αγόρι αρνείται να θυσιαστεί προτάσσοντας τη λογική και την αμφισβήτηση του καθιερωμένου. Το μήνυμα είναι σαφές: Κανένα έθιμο, καμία εξουσία δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή του ατόμου.


Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1898 στο Άουγκσμπουργκ. Το 1917 γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μονάχου, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του, ξαναγύρισε στο Άουγκσμπουργκ, και υπηρέτησε για ένα διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι θεατρικές του αναζητήσεις γνώρισαν πολύ γρήγορα την καταξίωση, με το βραβείο Κλάιστ (1922). Αντικομφορμιστής, ορκισμένος εχθρός του πολέμου και του καπιταλισμού, βρίσκεται ήδη από το 1923 πέμπτος στον μαύρο πίνακα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Όταν οι Εθνικοσοσιαλιστές καταλαμβάνουν την εξουσία το 1933, ο Μπρεχτ παίρνει το δρόμο της εξορίας: Ελβετία, Δανία, Φινλανδία, Ρωσία, και τέλος Αμερική, όπου συνεργάζεται στην Καλιφόρνια με τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Τσαρλς Λώτον. Το 1949 εγκαθίσταται οριστικά στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου πεθαίνει το 1956.






e-mail Facebook Twitter