Βυζάντιο και Μακεδονία στο έργο της Π. Σ. Δέλτα

Η σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας
Συγγραφέας : Σπανάκη, Μαριάννα
Εκδότης : Ερμής
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 978-960-320-168-7
Σελίδες : 270
Σχήμα : 24x16
Κατηγορίες : Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική Παιδική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική Δέλτα, Πηνελόπη Σ., 1874-1941

19.17 € 16.29 €




Η μελέτη εξετάζει τη συνύφανση της λογοτεχνίας με την Ιστορία, όπως αυτή συντελείται στο έργο της Π. Σ. Δέλτα και προσδιορίζεται από τη σχέση ανάμεσα στον εθνικισμό, ως σύστημα σκέψης, το δημοτικισμό και την εκλαΐκευση της βυζαντινής Ιστορίας και του Μακεδονικού Αγώνα. Η ενσωμάτωση ιστοριογραφικών στοιχείων, οι διακειμενικές σχέσεις και η ερμηνεία της Ιστορίας από τη Δέλτα εξετάζονται και αναλύονται στα εξής έργα της: "Για την πατρίδα" (1909), "Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου" (1911), "Το γκρέμισμα" (1983), "Τα μυστικά του Βάλτου" (1937). Η συγγραφέας επεξεργάστηκε τα μυθιστορήματά της αντλώντας μεταξύ άλλων από τις ιστορικές μελέτες του Σλουμπερζέ, ορισμένους στοχασμούς του Φρίντριχ Νίτσε, τα ιστορικά μυθιστορήματα του Ουόλτερ Σκοτ και το έργο του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Τα μυθιστορήματα της Δέλτα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τη λογοτεχνία, το Βυζάντιο και τη Μακεδονία καθώς και η ίδια συμμετείχε ενεργά στις εκπαιδευτικές, γλωσσικές και λογοτεχνικές εξελίξεις της εποχής της. Το βιβλίο αυτό αποτλεί συμβολή στην ανάλυση και στην κατανόηση του έργου της πιο πολυδιαβασμένης συγγραφέως της Ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας και προσφέρει ένα σημαντικό βοήθημα για τον ειδικό, αλλά και για τον μέσο αναγνώστη, που επιθυμεί να έχει μια σφαιρική εικόνα της λογοτεχνίας του τόπου του.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Διδάσκει, ως επίκουρη καθηγήτρια, παιδική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία, τις Σπουδές Φύλου και Μετάφρασης, το Ιστορικό Μυθιστόρημα και θέματα Συγκριτικής Γραμματολογίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες και έχει συνεργαστεί σε διδακτικά και ερευνητικά Πανεπιστημιακά προγράμματα στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Είναι μέλος Εταιρειών που ασχολούνται με τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας και την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα, ένα μυθιστόρημα για παιδιά, "Πράσινες και Μπλε Τιράντες", Κέδρος 2000 καθώς και το βιβλίο "Το Βυζάντιο και η Μακεδονία στο έργο της Π.Σ. Δέλτα", Ερμής 2004.






e-mail Facebook Twitter