Γιάννης Κυριακίδης: Ζωή γεμάτη εικόνες


Συγγραφέας : Μπλιάτκας, Κώστας Δ.
Εκδότης : Μίλητος
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 960-464-498-8
Σελίδες : 238
Κατηγορίες : Μυθολογία, Ελληνική Χαρακτικά Τέχνη - Ιστορία

35.00 € 24.50 €




Το βιβλίο περιλαμβάνει πολύτιμες μαρτυρίες, μοναδικές φωτογραφίες, των δεκαετιών του `40, του `50, του `60 του `70 και του `80, γενναίες «δόσεις» ιστορικού ρεπορτάζ, κείμενα προσωπικοτήτων που έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του, και μια σοφή και άμεση αφήγηση για όλους και όλα από τον κορυφαίο φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Αθηνάς Κυριακίδου. Ο Γιάννης Κυριακίδης έχει καταστεί προ πολλού μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένα ζωντανό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης είναι, εδώ και δεκαετίες, ο ζωντανός, αεικίνητος, διεισδυτικός και συνθετικός οφθαλμός της πόλης. Αυτός που τα πάνθ ορά, που κοιτά και γνωρίζει τα πάντα, γράφοντας καθημερινά με το μοναδικό του στυλ και τις άγριες αλλά τρυφερές φωνές του τη φωτογραφική ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, κοσμικοί παράγοντες, άνθρωποι του μόχθου, αποτυπώνονται και τελικά ενώνονται σε ένα ατέλειωτο φωτογραφικό γαϊτανάκι που είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη του 20ού και τώρα του 21ου αιώνα. Ο Γιάννης Κυριακίδης είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας, ο χρονογράφος, που κυριαρχεί με την έντονη παρουσία του στη σκηνή των γεγονότων, γίνεται μέρος τους αλλά εξαφανίζεται στο τελικό φωτογραφικό προϊόν (αποτέλεσμα), που κατατίθεται στο λογαριασμό της ιστορίας. Ενώ είναι πάντα μπροστά από τους θεατές, δεν είναι μέσα στη φωτογραφία. Μένει πίσω από το φακό αλλά μέσα στη μνήμη όλων των Θεσσαλονικέων και όλων όσων αγαπούν την πόλη αυτή και νιώθουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της. Ο Γιάννης Κυριακίδης με "υποδέχθηκε" φωτογραφικά στο δημόσιο χώρο όταν ήμουν φοιτητής, στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, και με συντροφεύει διαρκώς με αγάπη και συνεχείς, αυστηρές σκηνοθετικές οδηγίες, χρόνια τώρα, στη δημόσια πορεία μου. Είναι ο "δικός μας" Γιάννης και εμείς είμαστε οι "δικοί του" άνθρωποι, το φωτογραφικό του υλικό, παραδομένοι όλοι στην απεγνωσμένη αναζήτηση της φωτογραφικής μνήμης που καταγράφει τα γεγονότα και υπαινίσσεται τις καταστάσεις. Το ανώτερο στάδιο του φωτοειδησεογράφου, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Γιάννης τον εαυτό του, είναι αυτό του φιλοσόφου της ιστορίας. Και η πιο επώδυνη και αυθεντική ιστορία είναι αυτή του δρόμου, της πλατείας, της αγοράς. Η αγορά, και με τις δύο έννοιες του όρου, είναι αυτή που θεωρεί τον Γιάννη Κυριακίδη το δικό της άνθρωπο, τον άνθρωπό μας.


Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1957. Πτυχιούχος βιολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε επίσης οργάνωση και διοίκηση Μέσων Ενημέρωσης. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", ενώ διετέλεσε διευθυντής του 102 FΜ της ΕΡΤ-3 (1994-96) και υποδιευθυντής του τμήματος Διεθνών Παραγωγών (1999-2001) της ΕΤ-3. Εργάστηκε επίσης στην ιδιωτική τηλεόραση και στον αθηναϊκό Τύπο, ενώ συνεργάστηκε με το ΒΒC και με ελληνικά και ξένα περιοδικά. Δημιουργός γνωστών εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση ("Με Μια Τρίτη Ματιά" της ΕΤ-3, την οποία παρουσίαζε επί 12 χρόνια [1995-2006], "Εκ του Πλησίον", "Οι Παρέες της θεσσαλονίκης" κ.ά.). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-θ. Βιβλία του: "Τιτανικός, ψίθυροι από το βυθό" (2012), "Λυπάμαι χάσατε!" (2010), "Ο Ψηλός: Η επίσημη αυτοβιογραφία του Αντώνη Αντωνιάδη", (Μοτίβο, 2007), "Γιώργος Κούδας: Της ζωής μου το παιχνίδι" (Ιανός, 2005), "Εισαγωγή στο Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ" (Ιανός, 2002), "Διονύσης Σαββόπουλος: Υπόγεια Διαδρομή" (Ιανός, 1999).






e-mail Facebook Twitter