Δημόσια έργα: Νομοθεσία και νομολογία


Συγγραφέας : Τζίκα - Χατζοπούλου, Αλίκη
Εκδότης : Παπασωτηρίου
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 978-960-491-024-3
Σελίδες : 608
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Νομολογία Δημόσια έργα

40.00 € 32.00 €




Τα δημόσια έργα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο των πόλεων, όσο και της υπαίθρου ενός τόπου. Παράλληλα συνιστούν και στοιχείο πολιτισμού ενός λαού, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό του επίπεδο, την αισθητική του, τις τέχνες και την επιστήμη του, σηματοδοτώντας τις εποχές της ιστορίας του.

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο θεσμικό Πλαίσιο, εθνικό και ευρωπαϊκό, που διέπει την κατασκευή των δημοσίων έργων, καθώς και την εξέλιξη του μέσα από της επιρροές που αυτό έχει υποστεί από την νομολογία του ΣτΕ και του ΔΕΕ.

Ακολουθείται η παράλληλη διάταξη και επεξεργασία της ύλης των ρυθμίσεων των ως άνω νομοθεσιών σε εννοιολογικές ενότητες, με ενάριθμη αναφορά στις σχετικές διατάξεις των νόμων και κανονιστικών πράξεων, προς διευκόλυνση του αναγνώστη.

Παρακολουθείται η όλη πορεία ενός ΔΕ από την προκήρυξη και την εξέλιξη ενός διαγωνισμού, ειται αυτός ρυθμίζεται από την εθνική η την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η αφορά κοινό δημόσιο έργο, η έργο των εξαιρουμένων τομέων, βήμα προς βήμα, μέχρι την οριστική παραλαβή του.

Περιγράφονται και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, τόσο του προσυμβατικού όσο και το συμβατικού σταδίου, και η παροχή δικαστικής προστασίας, κατά το προσυμαβτικό στάδιο. Επίσης, αναφέρεται στις διαδικασίες ανάθεσης μελετών, καθώς και στις γενικές και ειδικές διατάξεις την νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος από την κατασκευή ενός δημοσίου έργου, ενώ επιδιώκεται η ανάδειξη του ρόλου του ως στοιχείου που σηματοδοτεί το περιβάλλον. Σε σχέση με την χρηματοδότηση, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην Συμπράξει του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), όπως επίσης  και στην εξεύρεση πόρων από τα  Ευρωπαϊκά Ταμεία, μέσω των πρώην Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, τώρα ΕΣΠΑ.







e-mail Facebook Twitter