Δημόσιες πολιτικές

Πολίτες και διαβούλευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Συγγραφέας : Ραμματά, Μαρία
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-654-418-7
Σελίδες : 216
Κατηγορίες : Δημόσια διοίκηση

32.00 € 28.80 €




Το βιβλίο «Δημόσιες Πολιτικές - Πολίτες και διαβούλευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό» έχει ως αντικείμενο τη διαβούλευση, τη θεωρητική θεμελίωσή της και τη μεθοδολογία εφαρμογής της στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού. Εκκινώντας από την άποψη ότι οι δημόσιες πολιτικές στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, εξετάζεται η προοπτική, μέσα από τη μέθοδο της διαβούλευσης, να γεφυρωθεί αποτελεσματικά η απόσταση μεταξύ των διακηρυγμένων δημόσιων πολιτικών και των προσδοκιών των κοινωνιών. Η πρακτική της διαβούλευσης αναζωπυρώνει το δημόσιο διάλογο και εμπλουτίζει την προετοιμαζόμενη ρύθμιση και με άλλες προσεγγίσεις επιτυγχάνοντας έτσι τη θεραπεία του δημοκρατικού ελλείματος που διέπει τη σύγχρονη διακυβέρνηση. Το βιβλίο καταλήγει σε τεκμηριωμένες προτάσεις που σκοπούν στη βελτίωση της εφαρμογής της διαβούλευσης στην Ελλάδα, ώστε οι Κυβερνήσεις να προτείνουν εύστοχες και αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές.

Συνοπτικά περιλαμβάνονται:

Το θεωρητικό υπόβαθρο της διαβούλευσης.
Το υπόδειγμα της διαβούλευσης που προτείνουν ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η πρακτική της διαβούλευσης: στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αμερική.
Το νομοθετικό πλαίσιο και η πρακτική εφαρμογή της διαβούλευσης στην Ελλάδα με έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο, την εφαρμογή του και τις προτάσεις βελτίωσης.

 


Η Δρ Μαρία Ραμματά είναι διοικητική επιστήμων, απόφοιτος της Ecole Nationale d'Administration (E.N.A.) όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα "Diplome International d'Administration Publique" και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Universite Paris I, Pantheon Sorbonne. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Ειδικεύεται στο δημόσιο management, στην ανάπτυξη ηγετικών στελεχών και ομάδων, στη διοίκηση των αλλαγών στον δημόσιο τομέα, στον επιχειρησιακό ανασχεδιασμό. Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στους παραπάνω τομείς σε μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για δημόσιους υπαλλήλους. Διετέλεσε στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ενώ για πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκε σε φορείς που εργάζονται για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως το Διοικητικό Επιμελητήριο - Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον δημόσιο τομέα, στον Ελλάδα και στη Γαλλία, ενώ από το 2006 εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.






e-mail Facebook Twitter