Διάφανα πινέλα


Συγγραφέας : Χαρά Σωτηροπούλου
Εκδότης : Κομνηνός
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5747-58-9
Σελίδες : 49
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

10.60 € 9.54 €




Στα Διάφανα Πινέλα της Χαράς Σωτηροπούλου προσεγγίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και οι υπαρξιακές διαστάσεις της. Τα ποιήματα της συλλογής είναι ευσύνοπτα και καθένα έχει μια ιστορία να μας διηγηθεί. Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος που όμως το τέλος δεν είναι πάντα ευτυχές. Ούτε δυστυχές. Η ποιήτρια το αφήνει ανοιχτό σε ερμηνείες. Οι τίτλοι, συνήθως μονολεκτικοί, καταπιάνονται με θεμελιώδεις αξίες, όπως πίστη και ελευθερία. Είναι υπαρξιακά ποιήματα με ένα μέσα-έξω, ένα παιχνίδι στροβιλισμού ανάμεσα στο Εγώ, στο Εσύ, στο Εμείς, στη γυναίκα ως σύμβολο. Επιστρατεύονται όλες οι αισθήσεις τόσο, ώστε ολοκληρώνοντας τη συλλογή έχουμε την αίσθηση ότι ζήσαμε μια πλήρη σωματική εμπειρία.
Αυτή, άλλωστε είναι και η ουσία της ποίησης. Στην πιο μικρή φόρμα να ειπωθούν τα πιο μεγάλα, τα πιο αληθινά. Ειδικά σε μια ρευστή εποχή όπως η δική μας, που οι συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμα νωπές σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο, η αποξένωση, η μοναξιά, ο φόβος, η αλήθεια, το μέσα, το έξω, η Χαρά Σωτηροπούλου εμφανίζεται με μια συλλογή της οποίας τα ποιήματα σταλάζουν στην αναγνωστική συνείδηση τη μνήμη ή την υπόμνηση πως παρά τις όποιες δυσκολίες η ζωή θα έρχεται πάντα και θα μας εκπλήσσει.
Αγγελική Δημουλή, ποιήτρια


Η Χαρά Σωτηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την κλίση της προς τις τέχνες, με ιδιαίτερη αγάπη στο βιβλίο και τις χειροτεχνίες. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σεναριογραφίας, δημιουργικής γραφής και δημοσιογραφίας. Εργάζεται ως αρθρογράφος, και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει γράψει στίχους, διηγήματα, παραμύθια και ποιήματα. Ασχολείται με την flash fiction λογοτεχνία, και διηγήματά της έχουν αναρτηθεί στο site 121 words. Τα ποιήματά της «Αλήθειες και ψέματα» και «Νυχτερινές Αναμνήσεις», συμπεριλαμβάνονται στην Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης, σε έντυπο τεύχος του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος ( Ιανουάριος – Απρίλιος 2020). Τον Σεπτέμβριο του 2020, έγραψε το παιδικό ποίημα με τίτλο «Με τα χέρια καθαρά», το οποίο διανέμεται δωρεάν, με σκοπό την υγιεινή των χεριών, και έχει χρησιμοποιηθεί για διδακτικούς σκοπούς σε τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών ανά την Ελλάδα. Είναι δημιουργός και αρθρογράφος του βιβλιοφιλικού site readoclock.gr, το οποίο ασχολείται με κριτικές βιβλίων, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα αργυροχοΐας και ζωγραφικής, και τα τελευταία χρόνια, ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή κοσμημάτων και χειροποίητων κατασκευών.






e-mail Facebook Twitter