Διαδικαστικά σφάλματα και ακύρωση των διοικητικών πράξεων


Συγγραφέας : Γώγος, Κωνσταντίνος Ε.
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 978-960-562-874-1
Σελίδες : 352
Σχήμα : 17x24
Κατηγορίες : Δικαστήρια

48.00 € 40.80 €




Το ανά χείρας έργο «Διαδικαστικά σφάλματα και ακύρωση των διοικητικών πράξεων» έχει ως αντικείμενο τη σύνδεση των σφαλμάτων της διοικητικής διαδικασίας με το κύρος των διοικητικών πράξεων, με άλλες λέξεις το ερώτημα εάν οι διαδικαστικές πλημμέλειες πρέπει, και υπό ποιους όρους, να οδηγούν στη δικαστική ακύρωση των αποφάσεων της διοίκησης στις οποίες απολήγει η διοικητική διαδικασία. Σημείο αφετηρίας είναι βεβαίως ο κανόνας της ακύρωσης των πράξεων που πάσχουν από διαδικαστικά σφάλματα. Στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται αρχές και νομολογιακοί κανόνες που αίρουν την υποχρέωση του δικαστηρίου να ακυρώσει διαδικαστικά πλημμελείς διοικητικές πράξεις.

 

Στο πρώτο κεφάλαιο του έργου αναζητώνται οι λειτουργίες που εξυπηρετούν οι κανόνες της διαδικασίας στο σύγχρονο διοικητικό δίκαιο, και τις οποίες καλείται να προστατεύσει η δικαστική ακύρωση της διαδικαστικά ελαττωματικής πράξης. Ακολούθως, στο δεύτερο κεφάλαιο, η εργασία εξετάζει το κεντρικό δογματικό θεμέλιο της δικαστικής ακύρωσης των διοικητικών πράξεων που πάσχουν από διαδικαστικά ελαττώματα, τη θεωρία των ουσιωδών τύπων της διαδικασίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στο γαλλικό διοικητικό δίκαιο.

 

Η υποδοχή της θεωρίας των ουσιωδών τύπων της διοικητικής διαδικασίας στο ελληνικό δίκαιο αποτελεί το σημείο αφετηρίας της επόμενης ενότητας του δεύτερου κεφαλαίου, στην οποία αναλύεται η διαμόρφωση του ουσιαστικού ελληνικού διοικητικού δικαίου όσον αφορά την ακύρωση των διοικητικών πράξεων λόγω σφαλμάτων της διαδικασίας, λαμβανομένων υπόψη και των νεότερων παρεμβάσεων του νομοθέτη. Στη συνέχεια εξετάζεται το πρόβλημα της ακύρωσης των διαδικαστικά πλημμελών πράξεων στο γερμανικό διοικητικό δίκαιο, της μόνης από τις εξεταζόμενες έννομες τάξεις η οποία δεν διαμορφώθηκε από τη γαλλικής προέλευσης θεωρία των ουσιωδών διαδικαστικών τύπων. Το δεύτερο κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τους κανόνες του ευρωπαϊκού διοικητικού δικαίου σε σχέση με τις συνέπειες των διαδικαστικών ελαττωμάτων για το κύρος των πράξεων τόσο της ενωσιακής διοίκησης, όσο και των εθνικών αρχών κατά την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου.

 

Το τρίτο κεφάλαιο αναλύει τον κεντρικό δικονομικής φύσεωςμηχανισμό της προστασίας των διοικητικών πράξεων που πάσχουν από διαδικαστικά σφάλματα, την αλυσιτέλεια των διαδικαστικών λόγων ακυρώσεως. Μετά από μια εννοιολογική προσέγγιση και δογματική κατάταξη της αλυσιτέλειας, εξετάζεται αρχικά η συναφής νομολογία του ΣτΕ, αλλά και τα παράλληλα δεδομένα του γαλλικού και του ενωσιακού διοικητικού δικαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη νεότερη νομολογιακή προσέγγιση της αλυσιτέλειας στην ΣτΕ Ολομ. 4447/2012 σε σχέση με το δικαίωμα ακροάσεως. Η τέταρτη και τελευταία, συνθετική, ενότητα του έργου αναλύει τις αρχές που αντιτάσσονται στην αρχή της νομιμότητας και κατατείνουν στη διατήρηση της διαδικαστικά πλημμελούς διοικητικής πράξης και περιγράφει τους παράγοντες που σταθμίζει το διοικητικό δίκαιο για τον προσδιορισμό των συνεπειών της διαδικαστικής πλημμέλειας για το κύρος της διοικητικής πράξης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται ορισμένες συμπερασματικές σκέψεις και εξηγούνται οι νεότερες εξελίξεις στο ελληνικό δίκαιο και ειδικότερα στη νομολογία ΣτΕ των τελευταίων ετών.

 

Την έκδοση πλαισιώνει εκτενής ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία και ένα αλφαβητικό ευρετήριο με την παράθεση των κυριότερων όρων του βιβλίου.


Ο Κωνσταντίνος Γώγος γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη. Βασικές νομικές σπουδές στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πτυχίο τον Νοέμβριο 1991) και μεταπτυχιακές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου (τίτλος Magister Legum Europae τον Σεπτέμβριο 1994). Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής τον Ιούνιο 1996, με θέμα "Ανεξάρτητες διοικητικές μονάδες ως αποδέκτες ιδιαίτερων κρατικών δεσμεύσεων. Μια συγκριτική έρευνα με παράδειγμα τα συνταγματικά δικαιώματα". Το έργο δημοσιεύθηκε το 1997 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Duncker und Humblot. Από το 1994 δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου από τον Οκτώβριο 1996 μέχρι και τον Αύγουστο 2004 (από τον Ιανουάριο 2002 σε μερική απασχόληση). Ο Κωνσταντίνος Γώγος υπηρετεί ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο το διοικητικό δίκαιο. Στη θέση αυτή εκλέχθηκε τον Μάιο 2001 στη βαθμίδα του λέκτορα, ενώ εξελίχθηκε στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή τον Νοέμβριο 2006. Η μητρική του γλώσσα είναι τα ελληνικά, ενώ γνωρίζει άριστα τη γερμανική και την αγγλική γλώσσα. Διαθέτει επίσης καλές γνώσεις της γαλλικής γλώσσας. Εκτός από την διδακτορική του διατριβή, έχει γράψει δύο ακόμη αυτοτελείς μονογραφίες με αντικείμενο τους "Κανόνες Δεοντολογίας της Δημόσιας Διοίκησης" (Εκδόσεις Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2000) και τη "Δικαστική προσβολή παραλείψεων της διοίκησης" (Εκδόσεις Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2005). Επίσης πραγματο­ποίησε πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις στους ευρύτερους τομείς του διοικητικού δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου και του δικαίου περιβάλλοντος, καθώς και εισηγήσεις σε ένα σημαντικό αριθμό από συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και σεμινάρια. Τέλος, παρείχε τις υπηρεσίες του ως νομικός εμπειρογνώμων σε επιστημονικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ρουμανία. Πέραν των μονογραφιών που αναφέρθηκαν, στις δημοσιεύσεις του Κ. Γώγου περιλαμβάνονται περίπου 50 μελέτες και σχολιασμοί αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, αφορούν δε θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού διοικητικού δικαίου (ουσιαστικού και δικονομικού), πολεοδομικού δικαίου καθώς και δικαίου περιβάλλοντος.






e-mail Facebook Twitter