Διηγήματα της αγάπης και της ξενιτιάς


Συγγραφέας : Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911
Εκδότης : Πεδίο
Έτος έκδοσης : 0
ISBN : 960-546-223-9
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία

3.20 € 2.24 €




Ο λόγος του Παπαδιαμάντη συναντά τον Λόγο της Αγάπης σε ιστορίες αγάπης και ξενιτιάς. Ιστορίες πόνου και νοσταλγίας. Για κείνους που έφυγαν, για κείνους που μένουν, για κείνους που καρτερούν, για κείνους που "ξεπόνεσαν". Αναμονή, προσδοκία, ελπίδα, λήθη, απελπισία... όλα κρίνονται με μέτρο την αγάπη.

Διηγήματα με ήρωες απλούς, καθημερινούς, που ζουν δίπλα μας, κι άλλοι που διαβαίνουν απαρατήρητοι κουβαλώντας μέσα τους την ανείπωτη πίκρα της νοσταλγίας για τα φωτεινά τοπία μιας αλλοτινής ζωής... Ξένοι, φτωχοί, άστεγοι, απάτριδες, γυναίκες του πάθους, του πένθους, της καρτερίας, της χριστιανικής υπομονής, κόρες που καρτερούν τον έρωτα, τον γάμο, την επιστροφή του αγαπημένου που λείπει, τον αδελφό. Άντρες προδομένοι, πεινασμένοι γι'αγάπη που σμίγουν για να πιουν σε καπηλειά τρώγοντας γιουβέτσια, και απουσία... μέσα στον τόσο θόρυβο του κόσμου σιωπή...Κι η ελπίδα της επιστροφής φόβος οριστικής απώλειας. Φόβος ενός διαρκούς επικείμενου ολέθριου μαντάτου, που σε καμιά περίπτωση  δεν πρέπει να γίνει ορατός. Όλη αυτή η βουβή ανάγκη της αγάπης και η θλίψη της ξενιτιάς δεν είναι παρά η ανάγκη κι η θλίψη του ίδιου Παπαδιαμάντη που μαράζωνε στην Αθήνα.

Τα διηγήματα της αγάπης και της ξενιτιάς του Αλέξανδου Παπαδιαμάντη, που περιλαμβλανονται στο παρόν βιβλίο μιλάνε για την Ελλάδα μιας άλλης εποχής, που κάποτε πιστέψαμε πως έφυγε, μα να βιώνεται ξανά το ίδιο οδυνηρή, το ίδιο πικρή αλλά συνάμα αδιόρατα και μελαγχολικά ελπιδοφόρα, για τούτο είναι πάντα επίκαιρα, όπως όλα τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μιλάνε για τον νόστο, την αγάπη και την ξενιτιά, τον ξένο, στην ερημιά του έρωτα αλλά και στην ίδια του την πατριδα.


Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ' όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.






e-mail Facebook Twitter