Δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων

Το έγκλημα και η ποινή
Συγγραφέας : Μαγγανάς, Αντώνης Δ. Σορβατζιώτη, Δήμητρα Φ.
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-562-169-8
Σελίδες : 440
Κατηγορίες : Ποινικό δίκαιο

53.00 € 45.05 €




Το έργο «Δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων» αποτελεί μία παρουσίαση 44 καναδικών δικαστικών αποφάσεων εκ των οποίων 26 αφορούν στο έγκλημα και 18 στην ποινή. Η παρουσίαση αφορά στα πραγματικά περιστατικά των υποθέσεων που ανακύπτουν κυρίως μέσα από τις καταθέσεις του θύματος και του κατηγορουμένου. Παράλληλα σε πολλές υποθέσεις κρίθηκε απαραίτητο να παρουσιαστούν και άλλες ουσιώδεις καταθέσεις τόσο ως προς τα πραγματικά περιστατικά όσο και ως προς τους διαδίκους. Στο τέλος παρουσιάζεται η δικαστική κρίση. Τις αποφάσεις ακολουθούν σχόλια και ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις στόχο έχουν να προκαλέσουν τη σύγκριση των δύο δικαίων. Έτσι είναι κυρίως ποινικού δικαίου, δικονομικού, ποινολογίας και ανακριτικής, ενώ υπάρχουν και θεματικές θυματολογίας και δικαστικής ψυχολογίας.

Αφού τεθούν οι ερωτήσεις, εντοπίζονται οι ειδικές θεματικές των ερωτήσεων που απορρέουν από την υπόθεση που έχει παρουσιασθεί προηγουμένως και στοχεύουν στη σύγκριση. Ακολουθεί μια αναφορά ενδεικτικής βιβλιογραφίας, όπου δίνεται το κεφάλαιο που απαντά στις ερωτήσεις και οι αντίστοιχες ακριβείς σελίδες που εμπεριέχουν την απάντηση. Στόχος είναι η ανεύρεση της απάντησης μέσα από την κριτική σκέψη και η υπόδειξη στους φοιτητές/ερευνητές, του τρόπου της λογικής επαγωγής καθώς και η υποστήριξη της ορθής απάντησης μέσα από τα αναφερόμενα συγγράμματα. Για τους έμπειρους μελετητές, οι απαντήσεις είναι ήδη στο κείμενο της απόφασης και στους τίτλους των βιβλιογραφικών αναφορών.

Το βιβλίο «Δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων» έχει, όπως προαναφέρθηκε, δύο μέρη δικαστικών αποφάσεων, αυτό της ενοχής για το έγκλημα και αυτό της ποινής. Το πρώτο κεφάλαιο που αφορά στο έγκλημα χωρίζεται σε επιμέρους κεφάλαια, ήτοι: η συναίνεση του θύματος, η αξιοπιστία του κατηγορουμένου και αντιφατικές καταθέσεις (δράστη και θύματος). Στο κεφάλαιο αυτό, όπως και στο επόμενο, διαχωρίζονται οι αποφάσεις που αφορούν σε δράστες ενήλικους με θύματα ενηλίκους, δράστες ανήλικους με θύματα ανήλικους και δράστες ενήλικους με θύματα ανήλικους. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά στην ποινή και την επιμέτρησή της. Και στα δύο δίκαια προβλέπεται κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ο δικαστής πρέπει για την επιμέτρηση, να λάβει υπόψη του όλα όσα αναφέρονται για το ελληνικό ποινικό δίκαιο στο άρθρο 79 ΠΚ, και για το καναδικό στα άρθρα 718 επ. ΚανΠΚ. Ο σκοπός της ποινής και στα δύο δίκαια κοινός, οι στόχοι κοινοί, η επιμέτρηση ουσιώδης και δύσκολη πάντα για τον δικαστή.

Το έργο είναι ιδιαίτερα πρόσφορο σε φοιτητές της νομικής σχολής και μελετητές του δικαίου προκειμένου να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα για τα σεξουαλικά εγκλήματα και να διαμορφώσουν ουσιαστική νομική σκέψη πάνω στα εγκλήματα αυτά, των οποίων μάλιστα η προσέγγιση είναι διεπιστημονική. Αφορούν δηλαδή ζητήματα ποινικού δικαίου, ποινικής δικονομίας, ανακριτικής, ποινολογίας, δικαστικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής, εγκληματολογίας και θυματολογίας.







e-mail Facebook Twitter