Δυτικός πολιτισμός

Η άνθιση της επιστήμης και της τεχνικής: Ο Γαλιλαίος και η επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα: Οι σταθμοί της επιστημονικής κοσμολογίας: Σημασία και εμβέλεια της νευτώνειας σύνθεσης: Η καταγωγή του εκμηχανισμού: Από τον κόσμο του περίπου στο σύμπαν τη
Συγγραφέας : Koyré, Alexandre
Μεταφραστής : Σαρίκας, Ζήσης Κάλφας, Βασίλης, 1953- , καθηγητής φιλοσοφίας
Εκδότης : Ύψιλον
Έτος έκδοσης : 1991
ISBN : 978-960-17-0081-6
Σελίδες : 124
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Επιστήμη - Ιστορία Επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία
Σειρά : Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη

11.00 € 8.25 €




Ο Alexandre Koyre είναι χωρίς αμφιβολία η κεντρική μορφή της σύγχρονης ιστοριογραφίας της επιστήμης. Όχι μόνο γιατί το έργο του θεωρείται θεμελιώδες αλλά γιατί στη ρίζα κάθε ερευνητικού προβλήματος ή μεθοδολογικής διχογνωμίας μπορεί να ανιχνεύσει κανείς μια δική του, προκλητική συνήθως, τοποθέτηση. Το έργο του Koyre θα αποτελέσει υπόδειγμα για ένα νέο τρόπο προσέγγισης της επιστήμης του παρελθόντος. Στα χέρια του η ιστορία της επιστήμης γίνεται ιστορία ιδεών: διαφαίνεται η ενότητα της ανθρώπινης σκέψης σ' όλες τις δημιουργικές της μορφές - φιλοσοφία, θρησκεία, τέχνη, επιστήμη-, τονίζεται η αποκαλυπτική σημασία του λάθους στην επιστήμη, κατοχυρώνεται η αυτονομία της παλαιότερης γνώσης από τις σημερινές δικές μας θεωρίες. Τα συμπεράσματα στηρίζονται σε μια εξαντλητική κριτική ανάλυση των ίδιων των κειμένων των επιστημόνων του παρελθόντος, ανάλυση που έχει πολλά κοινά σημεία με τη φιλολογική κριτική. Και είναι πάντοτε τολμηρά συμπεράσματα.

Ο Alexandre Koyre γεννήθηκε το 1892 στη Ρωσσία, σπούδασε στη Γερμανία και τη Γαλλία κοντά στον Husserl, τον Bergson, τον Lalande και τον Brunschvieg, και μοίρασε τα δημιουργικά του χρόνια διδάσκοντας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε δύο από τα πιο φημισμένα ιδρύματα του Παλαιού και του Νέου Κόσμου: την Ecole des Hautes Etudes του Παρισιού και το Institute of Advanced Studies του Princeton. Ο Alexandre Koyre είναι χωρίς αμφιβολία η κεντρική μορφή της σύγχρονης ιστοριογραφίας της επιστήμης. Όχι μόνο γιατί το έργο του θεωρείται θεμελιώδες αλλά και γιατί στη ρίζα κάθε ερευνητικού προβλήματος ή μεθοδολογικής διχογνωμίας μπορεί να ανιχνεύσει κανείς μια δική του προκλητική συνήθως, τοποθέτηση. Ο Koyre λατρεύει τη θεωρητική καινοτομία. Γι' αυτό στρέφεται στον 17ο αιώνα, τον "αιώνα της μεγαλοφυΐας", γι' αυτό γίνεται ποιοτικός όταν περιγράφει την προσπάθεια του Γαλιλαίου "να εξηγήσει το πραγματικό με το αδύνατο", γι' αυτό μάχεται να κατοχυρώσει θεωρητικά την έννοια της επιστημονικής επανάστασης. Και εδώ οφείλεται η αμφισβήτηση που μονίμως προκαλούν οι θέσεις του. Τελικά ο Koyre είναι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον υπεύθυνος για την κατεύθυνση που έχει πάρει σήμερα πια η ιστορία της επιστήμης. Πέθανε το 1964.






e-mail Facebook Twitter