Εθνική και διεθνής ποινική καταστολή των διεθνών εγκλημάτων


Συγγραφέας : Γιόκαρης, Άγγελος Σ. Παζαρτζή, Φωτεινή
Υπεύθυνος Σειράς : Ρούκουνας, Εμμανουήλ
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 978-960-272-957-1
Σελίδες : 464
Κατηγορίες : Ποινικό δίκαιο Διεθνές δίκαιο
Σειρά : Σειρά Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου

58.00 € 49.30 €




Το παρόν πόνημα, το οποίο εντάσσεται στην Σειρά του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβάνει την προβληματική της ανάπτυξης στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο στη βάση των συστημάτων εθνικής καταστολής των διεθνών εγκλημάτων που οδήγησαν σε συστήματα διεθνούς καταστολής, με την εγκαθίδρυση των ad hoc Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων και στο παγκοσμιοποιημένο σχήμα της λειτουργίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Από την άποψη της δομής το βιβλίο χωρίζεται σε δύο Μέρη. Στο Πρώτο Μέρος περιλαμβάνεται το Σύστημα της εθνικής καταστολής των διεθνών εγκλημάτων. Συγκεκριμένα, εξετάζονται ζητήματα που αφορούν στα συστήματα καταστολής στο διεθνές ποινικό δίκαιο με εισαγωγικές παρατηρήσεις και στις ποινικές εκφάνσεις που έχει το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Επίσης, αναλύονται ζητήματα σχετικά με τις διεθνείς ποινικοποιήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τις προβλέψεις του Καταστατικού του επί των ζητημάτων αυτών. Στη συνέχεια εξετάζονται οι αρχές εγκαθίδρυσης των διεθνών ποινικών αρμοδιοτήτων με αναφορά σε έννοιες όπως η εδαφική, η προσωπική, η πραγματική και η παγκόσμια αρμοδιότητα, καθώς και η τυπολογία των συρρεουσών και συντρεχουσών εξωεδαφικών αρμοδιοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αρχή «aut dedere – aut judicare» από την άποψη των ιδιαιτεροτήτων στην εφαρμογή της αρχής, την τυπολογία της και την «παθολογία» του συστήματος. Εξίσου αντικείμενο της προβληματικής αποτελεί και η έκδοση με τα συναφή θέματα όπως είναι τα προβλήματα συντονισμού, η ετεροδικία και η «καταναγκαστική» εμφάνιση ενώπιον διεθνώς αρμοδίου δικαστηρίου.

Στο Δεύτερο Μέρος του βιβλίου αναπτύσσεται όλο το πλέγμα των ζητημάτων που αφορούν στη διεθνή ποινική καταστολή των διεθνών εγκλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό αναλύονται σε επιμέρους θεματικές ενότητες η ιστορική διαδρομή της ποινικής καταστολής των διεθνών εγκλημάτων, το κεκτημένο της Νυρεμβέργης, η κωδικοποίηση του ουσιαστικού διεθνούς ποινικού δικαίου και οι προσπάθειες για την ίδρυση ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Το ουσιαστικό δίκαιο των διεθνών εγκλημάτων, τα θεμέλια της ποινικής καταστολής στο διεθνές δίκαιο, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η γενοκτονία και το έγκλημα της επίθεσης συνθέτουν τα κομμάτια της ανάλυσης των οικείων κεφαλαίων. Περαιτέρω, εξετάζονται οι διεθνείς ποινικοί δικαιοδοτικοί θεσμοί όπως τα ad hoc Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα ενώ ξεχωριστή και ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τα διεθνοποιημένα ποινικά δικαστήρια ως μία τρίτη γενιά ποινικών δικαιοδοτικών οργάνων. Εξάλλου, αντικείμενο της προβληματικής του Μέρους αυτού αποτελεί και ο τρόπος που λειτουργεί η διεθνής ποινική δικαιοσύνη, όπως χαρακτηριστικά είναι οι διεθνείς ποινικές διαδικασίες (άσκηση δικαιοδοσίας από τα διεθνή ποινικά δικαστήρια, διεθνή ποινικά δικαστήρια και συνεργασία των κρατών) και το έργο των διεθνών ποινικών δικαστηρίων στην αντιμετώπιση των διεθνών εγκλημάτων. Ομοίως, ερευνώνται ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις εθνικής και διεθνούς ποινικής καταστολής με τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε διεθνή/διεθνοποιημένα και εθνικά ποινικά δικαιοδοτικά όργανα, τα εθνικά ποινικά δικαιοδοτικά όργανα ως μηχανισμοί επιβολής της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και τα όρια και οι περιορισμοί στην άσκηση αρμοδιοτήτων δίωξης των διεθνών εγκλημάτων (διεθνή εγκλήματα, ασυλίες και αμνηστίες).

Η έκδοση πλαισιώνεται από πίνακες διεθνών συμβάσεων και νομολογίας των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων αλλά και από πλούσια βιβλιογραφία ελληνική και ξενόγλωσση επί των αναλυόμενων ζητημάτων

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΤ







e-mail Facebook Twitter