Εισαγωγή στην εγκληματολογία


Συγγραφέας : Βιδάλη, Σοφία
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-654-809-3
Σελίδες : 400
Σχήμα : 17x24
Κατηγορίες : Εγκληματολογία

50.00 € 45.00 €




Στη 2η εμπλουτισμένη έκδοση του έργου «Εισαγωγή στην Εγκληματολογία» παρουσιάζονται και αναλύονται οι βασικές έννοιες και αρχές της επιστήμης της Εγκληματολογίας, οι κυριότερες θεωρίες και η επίδρασή τους στην κατανόηση και αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου, καθώς και η κριτική που έχει ασκηθεί σε αυτές.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάλυση των μεγάλων Σχολών σκέψης της Εγκληματολογικής Θεωρίας και τις σύγχρονες προεκτάσεις τους και πραγματεύεται ζητήματα όπως:

  • Εγκληματικό ζήτημα & Κλασσική Σχολή
  • Εγκληματίας άνθρωπος & σύγχρονες παραλλαγές
  • Κοινωνική κατασκευή του εγκλήματος
  • Πολιτική οικονομία του εγκλήματος
  • Κριτική εγκληματολογία
  • Φεμινιστικές θεωρίες & πολιτισμική εγκληματολογία
  • Σύγχρονες τάσεις στην Νέο-θετικιστική, την Νέο-κλασσική και την Κριτική Εγκληματολογία

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πλέον πρόσφατες θεωρίες, που διατυπώθηκαν κυρίως μετά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται οι βασικές θέσεις των διαφόρων προσεγγίσεων της θεωρητικής  Εγκληματολογίας με ιδιαίτερη ανάλυση στις σύγχρονες θεωρητικές τάσεις και  την Κριτική Εγκληματολογία. Επίσης παρουσιάζονται (σε ορισμένες περιπτώσεις για πρώτη φορά συστηματικά στην ελληνική βιβλιογραφία) οι νέες τάσεις στην Εγκληματολογία ιδίως στην Κριτική Εγκληματολογία, όπως αυτή της Διεθνούς Εγκληματολογίας, της υπερεθνικής Εγκληματολογίας, της Εγκληματολογίας του Νότου, της Εγκληματολογίας των Συνόρων, της Queer Εγκληματολογίας κ.ά.

Σε αυτήν τη 2η έκδοση περιλαμβάνονται ξεχωριστά κεφάλαια που εντάσσονται στην Ειδική Εγκληματολογία και αφορούν τη δομή της Εγκληματικότητας και, υπό το επιστημολογικό πρίσμα της Κριτικής Εγκληματολογίας, εκδοχές των εγκλημάτων των ισχυρών, όπως τα εγκλήματα του λευκού κολάρου, το κρατικό εταιρικό έγκλημα και όψεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Το έργο αποτελεί ένα πολύτιμο εγχειρίδιο-βοήθημα για την κατανόηση του αντικειμένου της επιστήμης της Εγκληματολογίας και των παλαιότερων και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεών του, προσφέροντας έναν τρόπο σκέψης και ανάλυσης χρήσιμο για μια περαιτέρω εμβάθυνση, τόσο στη θεωρία όσο και στην αντεγκληματική πολιτική.

Απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, πανεπιστημιακούς καθώς και σε όσους επιθυμούν μία βαθύτερη και ουσιαστικότερη ενασχόληση και κριτική προσέγγιση του εγκληματικού φαινομένου.


Η Σ. Βιδάλη είναι λέκτορας εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έχει την ευθύνη λειτουργίας και τον συντονισμό του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του ιδίου Πανεπιστημίου από το 1995. Είναι μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, της Συντονιστικής Ομάδας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού "Χρονικά του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.". Έχει δημοσιεύσει μονογραφία σχετικά με την τρομοκρατία στην Ιταλία και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τη νεανική εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την τρομοκρατία, την Αστυνομία και την Αντεγκληματική Πολιτική.






e-mail Facebook Twitter