Εισαγωγή στην εγκληματολογία


Συγγραφέας : Βιδάλη, Σοφία
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-562-113-1
Σελίδες : 304
Κατηγορίες : Εγκληματολογία

37.00 € 31.45 €




Το έργο «Εισαγωγή στην Εγκληματολογία» αποτελεί μια εισαγωγή στα βασικά θεωρητικά προβλήματα και αναζητήσεις της εγκληματολογικής θεωρίας. Το βιβλίο εισάγει τους αναγνώστες στις βασικές έννοιες της Επιστήμης της Εγκληματολογίας και αναδεικνύει τις επιρροές που έχει δεχθεί αυτή από άλλες επιστήμες, όπως και τις επιδράσεις που οι συνέπειες των δυναμικών κοινωνικών μεταβολών είχαν στις θεωρίες για το έγκλημα. Συστηματοποιούνται οι κύριες θέσεις κάθε θεωρητικού παραδείγματος, όπως διαμορφώθηκαν στη διάρκεια της νεωτερικότητας και της ύστερης νεωτερικότητας και, επιπλέον, αναδεικνύονται ζητήματα και θεωρητικές προσεγγίσεις που δεν έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την ελληνική βιβλιογραφία.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια: έγκλημα και Εγκληματολογία, έγκλημα και ελεύθερη βούληση, ο εγκληματίας άνθρωπος, το εγκληματικό περιβάλλον, η υπέρβαση του θετικισμού, η πολιτική οικονομία του εγκλήματος και η εποχή των ρεαλισμών. Συνοδεύεται από πλούσια βιβλιογραφία (ελληνική και ξενόγλωσση) και αλφαβητικό ευρετήριο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές και ερευνητές, κυρίως τους πρωτοείσακτους στην Επιστήμη της Εγκληματολογίας, και σε όσους επιδιώκουν μια κριτική προσέγγιση για το εγκληματικό ζήτημα και τις θεωρίες γιʼ αυτό. Υπό το πρίσμα της παραδοχής ότι «ουδέν πρακτικώτερον της θεωρίας» επιχειρεί να εισάγει τους αναγνώστες του σε έναν τρόπο σκέψης και ανάλυσης χρήσιμο για μια περαιτέρω εμβάθυνση τόσο στη θεωρία και όσο και στην αντεγκληματική πολιτική.


Η Σ. Βιδάλη είναι λέκτορας εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έχει την ευθύνη λειτουργίας και τον συντονισμό του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του ιδίου Πανεπιστημίου από το 1995. Είναι μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, της Συντονιστικής Ομάδας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού "Χρονικά του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.". Έχει δημοσιεύσει μονογραφία σχετικά με την τρομοκρατία στην Ιταλία και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τη νεανική εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την τρομοκρατία, την Αστυνομία και την Αντεγκληματική Πολιτική.






e-mail Facebook Twitter