Εκκλησιαστής. Άσμα Ασμάτων. Παροιμίες


Συγγραφέας : Γιαρένης, Ευγένιος Α.
Εκδότης : Αναγνώστης
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-618-5287-72-6
Σελίδες : 560
Κατηγορίες : Βίβλος. Π.Δ. - Κριτική, ερμηνεία κλπ.

24.00 € 21.60 €




Πρόκειται για την μοναδική ολοκληρωμένη και πλήρως σχολιασμένη ελληνική έκδοση που περιέχει τον “Εκκλησιαστή”, το “Άσμα Ασμάτων” και τις “Παροιμίες”, τα διαχρονικά αυτά έργα που επηρέασαν και θα επηρεάζουν την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή και την διάνοια των ανθρώπων ανά τους αιώνες, στο πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο, με εκτενή εισαγωγή, σχολιασμό και πιστή νεοελληνική τους απόδοση. Όπως συμβαίνει και με άλλα σπουδαία έργα της πνευματικής παράδοσης της ανθρωπότητας, στα κείμενα αυτά περιέχονται τρεις θεμελιώδεις “Κλείδες” για την ζωή και την δράση μας, χρήσιμες για τους ανθρώπους που μπορούν να τις αναγνωρίσουν: η Κλείδα του Θανάτου στον “Εκκλησιαστή”, η Κλείδα της Γέννησης στο “Άσμα Ασμάτων” και η Κλείδα της Ζωής στις “Παροιμίες”.
Τα κείμενα παρατίθενται όπως μεταγράφηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία ελληνική γλωσσά από μια επιτροπή εβδομήντα δύο (ΟΒ’), κατά την παράδοση, σοφών εβραίων ελληνιστικών, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η επιτροπή των “Εβδομήκοντα” (Ο’) και στα Λατινικά “Septuaginta” (LXX). Η εργασία της επιτροπής πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του 3ου π. Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων, και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τα έργα αυτά – και τελικώς ολόκληρη η Παλαιά Διαθήκη – την θέση τους ανάμεσα στα απειράριθμα έργα που φιλοξενούσε η θαυμαστή Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οι ιδρυτές της οποίας επιθυμούσαν να “κατέχουν” ολόκληρη την πνευματική παράγωγη, τις γνώσεις και την σοφία των ανθρώπων της εποχής τους.
Σύμφωνα όμως με τα κείμενα αυτά, τα οποία ακολουθούν όπως αποδεικνύεται προγενέστερες αρχαιοελληνικές αντιλήψεις, η αληθής Γνώση, που μπορεί δικαίως να αποκληθεί “Σοφία”, δεν είναι κάτι πολύπλοκο και σύνθετο, κάτι που μπορεί ο άνθρωπος να “κατέχει”. Είναι κάτι απλό και φυσικό, και μπορούμε όλοι διαισθητικώς και να την προσεγγίσουμε και να βιώσουμε τις ευεργετικές της επιδράσεις γύρω μας και μέσα μας, εφόσον γίνουμε οι ίδιοι απλοί και φυσικοί και συμπορευθούμε μαζί τις αρμονικά στους δρόμους της γήινης και της συμπαντικής ζωής μας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι να καλλιεργούμε συνεχώς εντός μας συγκεκριμένες αρετές, όπως η θεοσέβεια, η δικαιοσύνη και η ανεκτικότητα, και να κάνουμε ορθή χρήση των τριών “Κλειδών” περί των οποίων ομιλούμε…


Ο Ευγένιος Γιαρένης είναι στρατιωτικός δικαστής και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι Διδάκτορας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Στο Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων εισήλθε κατόπιν διαγωνισμού που διενεργήθηκε το 1994. Φέρει τον βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Β' που αντιστοιχεί στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στο βαθμό του Εφέτη της τακτικής δικαιοσύνης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δε η στρατιωτική δικαιοσύνη είναι κοινή και για τρία σώματα (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό & Πολεμική Αεροπορία) των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν διαχωρίζει τον δικαστικό από τον εισαγγελικό κλάδο, έχει μέχρι σήμερα υπηρετήσει στο Γραφείο Δικαστικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ως Βοηθός Δικαστικός Σύμβουλος (μέχρι το 1995), στο Ναυτοδικείο Πειραιώς ως Αντεισαγγελέας (μέχρι το 1997), στο Στρατοδικείο Αθηνών ως Δικαστής (μέχρι το 2001), στο Στρατοδικείο Αθηνών ως Ανακριτής (μέχρι το 2006), στο Αεροδικείο Αθηνών ως Δικαστής (μέχρι το 2008), στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων ως Αντεισαγγελέας (μέχρι το 2011) και στο Στρατοδικείο Αθηνών ως Προεδρεύων Δικαστής (θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα). Έχει διδάξει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) το μάθημα του Στρατιωτικού Ποινικού Δικαίου κατά τα έτη 2000 έως και 2002, στη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού (Σ.Ε.Υ./401 ΓΣΝΑ) τα μαθήματα "Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας-Ε.Δ.Ε.- Προανακρίσεις" και "Δίκαιο του Πολέμου" κατά τα έτη 2003 έως και 2006, ενώ το 2006 ορίστηκε τακτικός καθηγητής του μαθήματος "Στοιχεία Στρατιωτικής Ποινικής Νομοθεσίας" στην Αστυνομική Ακαδημία (Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας), όπου και συνέγραψε (και εκδόθηκε από το Τυπογραφείο της Ελληνικής Αστυνομίας) σχετικό εκπαιδευτικό βοήθημα για χρήση των πρωτοετών Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και πάνω από 40 μελέτες και άρθρα, δημοσιευμένα σε νομικά και στρατιωτικά περιοδικά, που σχετίζονται με το Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο και το Δίκαιο του Πολέμου καθώς και με την αρχαία ελληνική ιστορία, σε συνάρτηση με την εξέταση του πολεμικού φαινομένου. Απ' τις εκδόσεις "Π.Ν. Σάκκουλα" έχει εκδοθεί το έργο του "Σημειώσεις Στρατιωτικού Ποινικού Δίκαιου" -μια σύνοψη ουσιαστικά των παραδόσεων του μαθήματος στη Σ.Σ.Ε.- (2002), απ' τις εκδόσεις "Νομική Βιβλιοθήκη" το έργο του "Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας: Θεωρία-Εφαρμογή" (2005), απ' τις εκδόσεις "Α.Ν. Σάκκουλα" το έργο του "Το Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο στις διεθνείς του Αντανακλάσεις - Δώδεκα Μελέτες" (2008) και απ' τις εκδόσεις "Νομική Βιβλιοθήκη" το έργο του "Δίκαιο του Πολέμου και Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο - Σύγχρονες και Αρχαιοελληνικές Προσεγγίσεις" (2009). Από όλα τα παραπάνω, μεγαλύτερη χαρά του δίνει να διαβάζει, να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική μαζί με τις δύο κόρες του, την Μυρτώ και την Μαρίνα.






e-mail Facebook Twitter