Εκκλησιαστική περιουσία και εθνικό κτηματολόγιο

Νομοθετικές, θεωρητικές και νομολογιακές προϋποθέσεις ένταξης της ακίνητης περιουσίας των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Συγγραφέας : Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Γ., δικηγόρος
Εκδότης : Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 960-568-725-0
Σελίδες : 445
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Εκκλησιαστικό δίκαιο

42.00 € 39.90 €




Το νομικό καθεστώς που διέπει σήμερα την εκκλησιαστική περιουσία, συγκροτείται από ένα σύνθετο πλέγμα διατάξεων δικαίου του ιδιωτικού, του δημόσιου κυρίως όμως του εκκλησιαστικού δικαίου. Σκοπός των ανωτέρω κανόνων δικαίου είναι η αναγνώριση και προστασία των εμπράγματων δικαιωμάτων των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος αλλά και της ΕΣΔΑ. Η έναρξη όμως της ισχύος της κτηματολογικής νομοθεσίας και η προϊούσα εφαρμογή του θεσμού του Εθνικού Κτηματολογίου (N. 2308/1995, «Κτηματογράφηση για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου - Διαδικασία έως τις πρώτες εγγραφές», Ν. 2664/1998, «Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν με τις τροποποιήσεις και του Ν. 4409/2016) σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι γεγονός ότι δοκιμάζει τις αντοχές του υπάρχοντος νομικού status της εκκλησιαστικής περιουσίας, εν όψει των εξώδικων ή δικαστικών διαδικασιών που προβλέπονται για την αποκάθαρση και κατοχύρωση των συναφών εμπράγματων δικαιωμάτων. Σκοπός του παρόντος έργου είναι η διερεύνηση των νομοθετικών, θεωρητικών και νομολογιακών προϋποθέσεων ένταξης της περιουσίας των χιλιάδων εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όλης της ελληνικής επικράτειας στον ραγδαία εξελισσόμενο θεσμό του Εθνικού Κτηματολογίου.


Ο Κωνσταντίνος Γ. Παπαγεωργίου είναι Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Από το 1993 ασκεί δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.






e-mail Facebook Twitter