Ελληνικοί πέτρινοι φάροι


Συγγραφέας : Παπαγεωργίου, Γήσης
Εκδότης : Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας
Έτος έκδοσης : 2019
ISBN : 978-618-83019-7-9
Σελίδες : 235
Κατηγορίες : Φάροι - Ιστορία

30.00 € 21.00 €




Οι φάροι αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται, να διαχειρίζονται, να συντηρούνται και να προβάλλονται.

Το βιβλίο «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» του Γήση Παπαγεωργίου αποτελεί μια αναγνωρισμένη από όλους βιβλιογραφική επιτυχία, αφού όχι μόνο καταγράφεται σ’ αυτό το σύνολο των πέτρινων επιτηρούμενων φάρων της πατρίδας μας με το ιστορικό τους, αλλά συγχρόνως όλοι οι φάροι απεικονίζονται εικαστικά από τον συγγραφέα με σχέδια, σκίτσα και ακουαρέλες. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο υψηλής αισθητικής και παράλληλα μεγάλης ιστοριογραφικής σημασίας.

Οι δύο πρώτες εκδόσεις του βιβλίου είναι εξαντλημένες εδώ και χρόνια. Η παρούσα τρίτη έκδοση είναι αποτέλεσμα κοινής εκδοτικής συνεργασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας και του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.


Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος τον Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα "Η Πρώτη" και στη συνέχεια με το "Βήμα", την "Ελευθεροτυπία" "Τα Νέα" και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά. Τη γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους έκανε το 1980 - 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση "Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι" το 1996. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το "Ελλάς! Χάρηκα!", ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα "Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε...". Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα "Στολές του Πολεμικού Ναυτικού". Ακολούθησαν τα λευκώματα "Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα" το 1999 και το 2000 "Ο μεγάλος θίασος". Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα. Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.






e-mail Facebook Twitter