Ελληνισμός της διασποράς


Συγγραφέας : Καραμπελιάς, Γεράσιμος
Εκδότης : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-08-0886-5
Σελίδες : 232
Κατηγορίες : Αφρική - Ιστορία Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς

18.00 € 12.60 €




Το βιβλίο περιλαμβάνει στην εισαγωγή του μια εκτενή αναφορά στις διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις για τη διασπορά και την εθνική ταυτότητα, θεματική που απασχολεί έντονα τόσο τους πληθυσμούς που αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον όσο και τις χώρες υποδοχής και διαμονής. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ιστορική παρουσία του ελληνισμού στην αφρικανική ήπειρο, στο πλαίσιο των πενήντα τεσσάρων (54) κρατών. Τα παραρτήματα κοσμούν –μεταξύ άλλων– ο πίνακας που αναφέρεται σε διακεκριμένους ομογενείς της Αφρικής, καθώς και 22 προσωπογραφίες κάποιων εξ αυτών.
Μεταξύ των στόχων του πονήματος είναι: α) να ενημερώσει το κοινό σε Ελλάδα και Κύπρο για την ιστορική πορεία των κοινοτήτων ομοεθνών μας σε μια ήπειρο εντέχνως ξεχασμένη από κοινωνία και πολιτεία, την Αφρική, β) να αναδείξει τη σημασία των σπουδών περί διασποράς, μετανάστευσης και εθνικής ταυτότητας στον 21ο αιώνα και γ) να στρέψει την προσοχή προσώπων, θεσμών και φορέων που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στην αναζήτηση «συμβουλών» από τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία καλών πρακτικών από θεσμούς και πρόσωπα που μπορούν πράγματι να συμβάλουν θετικά στην αποτελεσματικότερη «διαχείριση» των μεταναστευτικών/προσφυγικών πληθυσμών που βρίσκονται στη χώρα μας.


Ο Γεράσιμος Καραμπελιάς πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του στην Αμερική (ΒΑ και ΜΑ) και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το Mediterranean Quarterly και το Middle Eastern Studies, καθώς και σε ξενόγλωσσα βιβλία. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.






e-mail Facebook Twitter