ΕΝΦΙΑ

Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων - Υπολογισμός και επιβολή του φόρου
Συγγραφέας : Σγουρινάκης, Νίκος Μιχελινάκης, Βαγγέλης
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 978-960-562-342-5
Σελίδες : 192
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Λογιστική Φορολογία

37.00 € 31.45 €




Από το έτος 2014 και για κάθε επόμενο έτος, επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επί των ακινήτων και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κάθε είδους νομικές οντότητες, την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας και δικαιωμάτων επί των ακινήτων, στοχεύοντας όχι στο πρόσωπο που κατέχει την περιουσία, αλλά στο ίδιο το ακίνητο ή το δικαίωμα. Φορολογεί δηλαδή την ακίνητη περιουσία και όχι το εισόδημα που ενδέχεται να προκύπτει από αυτήν.

Ο νέος φόρος καθιερώνεται με τον Ν 4223/2013, σε αντικατάσταση του καταργηθέντος ΦΑΠ (Ν 3842/2010, άρθρα 27 έως 50, από τα οποία άρθρα παραμένει σε ισχύ μόνο το άρθρο 32 «Προσδιορισμός αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων»). Το ποσό του φόρου, προκύπτει ως άθροισμα δύο επιμέρους φορολογικών προσδιορισμών, ήτοι: του κύριου φόρου, ο οποίος υπολογίζεται επί κάθε ακινήτου, με την ευρεία έννοια, δηλαδή οικοπέδου, κτίσματος, αγροτεμαχίου, ειδικού κτιρίου κ.λπ., διακεκριμένα και του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή επί του συνόλου της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του φυσικού ή νομικού προσώπου, εφόσον όμως η αξία αυτή, υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Η εκκαθάριση του φόρου γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, με σύνθεση της περιουσιακής κατάστασης του ιδιοκτήτη, φυσικού ή νομικού προσώπου, σύμφωνα με τα δεδομένα της δήλωσης ακινήτων (Ε9), τα οποία υπάρχουν την 1/1 κάθε φορολογικού έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρήθηκε σκόπιμο να αναλυθεί, τόσο ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, όσο και η ορθή απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας και των εμπράγματων δικαιωμάτων επί αυτής στη δήλωση Ε9, ώστε να προκύψουν ορθά αποτελέσματα φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με την παρούσα έκδοση «ΕΝΦΙΑ Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Υπολογισμός και επιβολή του φόρου», μέσω της ερμηνείας των οικείων διατάξεων και της παράθεσης εφαρμογών, όπως παρουσιάζονται στην πρώτη ενότητα. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται στο έργο αφορούν μεταφορά πραγματικών εκκαθαρίσεων του φόρου, από επιλεγμένες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) από 1.1.2014. Στην τελευταία ενότητα του βιβλίου παρουσιάζεται κωδικοποιημένη η σχετική νομοθεσία (Ν 4223/2014 και άρθρο 32 του Ν 3842/2010, έως τον Ν 4308/24.11.2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» και Ν 4276/2014, αντίστοιχα) και παρατίθενται οι εγκύκλιοι της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκδοθεί για ρυθμιστικά θέματα του ΕΝΦΙΑ.

Το έργο απευθύνεται σε λογιστές - φοροτεχνικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και γενικά σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τη φορολογική μεταχείριση των ακινήτων του ως προς τον ΕΝΦΙΑ.







e-mail Facebook Twitter