Ένα μεγάλο ταξίδι

Εθνική αντίσταση, εμφύλιος πόλεμος, πολιτική προσφυγιά
Συγγραφέας : Ζυγούρας, Δημήτρης, 1914-1999
Εκδότης : Θεμέλιο
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 978-960-310-358-5
Σελίδες : 444
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 - Προσωπικές αφηγήσεις Ελλάς - Ιστορία - 1940-1944 - Προσωπικές αφηγήσεις

21.30 € 15.98 €




Ο Δημήτρης Ζυγούρας (Παλαιολόγος) μέσα από τη βιωματική αφήγηση γεγονότων της ταραγμένης δεκαετίας 1940-1950, που συγκλόνισαν τον ελληνικό λαό, δε μας δίνει μία ακόμα εξιστόρηση γεγονότων για τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, αλλά μια αφήγηση γεγονότων γραμμένη με απλό τρόπο, για να φανερώσει μεγάλες αλήθειες, χρήσιμες για τον ανήσυχο αναγνώστη και τον ιστορικό ερευνητή. Ο συγγραφέας προσπάθησε να πετύχει δύο πράγματα: (α) να αναδείξει με ανάγλυφο και ρεαλιστικό τρόπο την ένοπλη και καθημερινή ζωή των ανταρτών του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ όπως ο ίδιος την έζησε από τα μέσα, ευρισκόμενος πάντοτε στο πλευρό των συναγωνιστών του, από όποια θέση κι αν υπηρέτησε, και (β) να διαψεύσει τις τυχόν ανακρίβειες των συναγωνιστών του, σχετικές με τα δρώμενα εκείνης της περιόδου. Ο Δημήτρης Ζυγούρας υπήρξε ένας αθόρυβος αγωνιστής, χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοπροβολής και ιδιοτέλειας. Υπηρέτησε τον ελληνικό λαό και το ΚΚΕ από όποια θέση του ζητήθηκε. Για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, που ξεκίνησε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του το 1979, βασίστηκε στις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσε κατά τη διάρκεια της σκληρής δεκαετίας.

Ο Δημήτρης Ζυγούρας γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Μπουχωρίνα της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης. Σπούδασε στο Διδασκαλείο Κοζάνης κι εργάστηκε δάσκαλος στα μέρη της γενέτειράς του. Το 1937 διορίστηκε στο χωριό Πυλωροί του νομού Γρεβενών. Κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-1941 πολέμησε ως δόκιμος αξιωματικός πεζικού. Μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα επανήλθε στην οργανική του θέση και λίγο αργότερα μυήθηκε στις απελευθερωτικές ιδέες του ΕΑΜ. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, όπου και διετέλεσε αξιωματικός του ΕΛΑΣ (διοικητής τάγματος), ενώ στον Εμφύλιο Πόλεμο πολέμησε ως διοικητής της 16ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και στη συνέχεια ως διοικητής (υποστράτηγος) της 9ης Μεραρχίας. Μετά το τέλος του εμφυλίου βρέθηκε για ένα διάστημα στην Τασκένδη, ύστερα στο Βουκουρέστι, όπου πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της εξόριστης ζωής του. Στο Βουκουρέστι εργάστηκε ως βοηθός τοπογράφου και ήταν αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 1950. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ (εσωτερικού). Το 1979 επέστρεψε στην Ελλάδα. Πέθανε στις 28 Φλεβάρη του 1999 από ανίατη ασθένεια.






e-mail Facebook Twitter